Николай Бинев от "Отечество": Варна трябва да стане център на културния туризъм

Мисия Варна

03-10-2015, 12:53

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Културните събития в града трябва да бъдат анонсирани достатъчно рано, за да може да залегнат в програмите на туроператорите

Приоритетите на партия "Отечество" за управлението на община Варна в периода 2015-2019 г. са социалните политики, повишаването ефективността и компетентността на общинската администрация, бизнеса и икономиката, реда и сигурността, младежките дейности, културата и спорта. Това коментира кандидатът за общински съветник Николай Бинев.

"Варна като фестивален град, наложен по света, трябва да развива не само черноморски, но предимно културен туризъм. Културните събития в града трябва да бъдат анонсирани достатъчно рано, за да може да залегнат в програмите на туроператорите", каза Бинев.

Той допълни, че вместо общината да се фиксира в изграждането на една голяма многофункционална зала, трябва да бъдат изградени няколко летни сцени в районите на града, а читалищата да бъдат превърнати в съвременни духовни центрове. „Съществува едно пренебрежително и негативно отношение към читалищата, което се дължи основно на непознаването на дейността им. Не е приемливо и да се обръща повече внимание на общинските читалища за сметка на държавните, тъй като реално за всички парите се отпускат от Министерството на културата.

Сега има много зали, които са затворени, тъй като не отговарят на изискванията, а е достатъчно просто да бъдат реновирани, за да започнат да функционират в пълнота. Само в район „Аспарухово“ залата е с капацитет от 550 места, а не може да бъде използвана. Реновирането на читалищата би струвало на общината значително по-малко от построяването на нова, огромна зала, чийто капацитет няма да може да бъде напълно оползотворен“, поясни кандидатът за общински съветник на "Отечество".

Според Бинев напълно излишни са фестивалите в града, в които участниците наблюдават сами себе си. „Трябва да направим преоценка на фестивалите, те да бъдат анонсирани навреме в туризма и да привлекат не само варненци, но и публика от страната и света“, завърши Николай Бинев.