За 80% е нормално семейство без брак

Животът

05-10-2015, 08:36

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Трябват 1351 лв. личен доход на месец, за да живееш добре

Личният месечен доход, който според българите е достатъчен, за да кажат, че живеят добре, е 1351 лева.

Хората, които получават доход над 1000 лв., са склонни да увеличават тази граница и биха искали да получават над 1500 лв. Хората с по-ниски доходи посочват, че биха определили живота като добър, ако получават около 1000 лева. Въпреки това като цяло очакванията на българите за месечния им доход са умерени.

Това е един от изводите от специално изследване на “Галъп интернешънъл Болкан”. Анкетирани са на два етапа общо 2006 души през септември и октомври.
“В представата на българина все още съществува концепцията, че мъжът трябва да изкарва повече пари в едно семейство, да бъде много по-добре финансово за разлика от жената”, коментира социоложката Евелина Славкова.

Изледването обхваща и темата за брака - според данните официално сключеният брак е подложен на съмнение като ценност. 80% от запитаните смятат, че семейство без брак с едно или повече деца е нещо нормално днес. Зад определението “нормално” би могла да стои и констатацията “разпространено”, и оценката “приемливо”. Както може да се очаква, в по-високите възрастови групи дяловете на положителните отговори спадат, но дори и там те са по-чувствителни в сравнение с дяловете на отрицателните.

Да имаш деца, остава безусловна ценност. С твърдението “Животът е безсмислен, ако нямаш деца” са съгласни 86%, а само 7% са на обратното мнение.
Границата на младостта при жените е по-ниска в сравнение с тази при мъжете - според запитаните за една жена може да се каже, че е млада до 39 г., а за един мъж - до 42.

Колкото по-възрастни са запитаните, толкова по-висока става и горната граница на младостта. Ако онези между 18 и 25 г. си мислят, че на 33-36 г. вече не си млад, то над 66 смятат, че и на 42-45 г. още си млад. В масовите представи старостта при жените започва на 64, а при мъжете – на 66 г., става ясно от проучването.