100 милиона лева преобразяват "Аспарухово"

Мисия Варна

05-10-2015, 10:50

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Ново кръгово и надлез до районното кметство, готов е и проект за нов парк, както и за рехабилитация на стария

По проекти за 100 милиона лева район, които ще преобразят "Аспарухово" работи кметът Иван Портних, който се бори за втори мандат като кандидат на ГЕРБ. Богат с уникалното съчетание на море, прекрасна плажна ивица и парк, "Аспарухово" има огромен потенциал за развитие и ще се превърне в образцов район на Варна. Започнахме преди две години, разработихме нови проекти с осигурено финансиране, защото искам всеки варненец да усети промяната пред своя дом", посочи Портних.

"Обновихме част от инфраструктурата, в квартала се движат нови тролейбуси и автобуси, пуснахме тролейна връзка Аспарухово - Почивка", припомни той.

Готов е подробният устройствен план за обновяването на Аспаруховия парк – с нови алеи, осветление, пейки, спортни и детски площадки. Това ни дава възможност да инвестираме 4 милиона лева в парка през следващата година. Готов е и проект за нов парк по протежението на канала.

Работи се и по проект за рибарско пристанище в Карантината - има осигурено финансиране и изграждането му ще започне през следващата година.

Готови са проектите за ремонт и разширение с две платна на "Мара Тасева", за цялостна рехабилитация на "Първи май", "Кирил и Методий" и "Народни будители", ново кръгово и надлез до районното кметство - с това основните булеварди в района ще са изцяло обновени.


Съвсем скоро започва ремонт и обезопасяването на двата охранителни канала по улиците "Моряшка" и "Горна Студена" - което ще струва 8 милиона лева, осигурени от фонд Солидарност.

Проектира се и ремонтът на Аспаруховия мост – важно пътно-транспортно съоръжение за хората в квартала – ремонтът е на стойност 35 милиона лева и ще започне в началото на следващата година.

"Работим по проект за изграждане на закрит плувен басейн. Готов е проект за нов детски и спортен комплекс в Галата. Работихме много за Аспарухово и съм убеден, че скоро аспаруховци ще живеят в най-уредения квартал на Варн", посочи още Иван Портних.