Кръчми въртят пиратска музика за 10 млн. лева

Парите

06-10-2015, 07:41

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

85 000 заведения не броят и стотинка за авторски права

10 млн. лева годишно са загубите от пиратска музика в заведенията. Над 100 000 са заведенията у нас, в които звучи музика, но само около 15 000 от тях плащат авторски права. Това съобщи за „Монитор” Момчил Даскалов, мениджър „Лицензиране на публични изпълнения” в „Музикаутор”.

Загубите са много сериозни, двете сдружения за колективно управление на музикални права у нас събират на година само 2 млн. лева без ДДС, уточни експертът.

Цената на музиката в ресторантите пада с 25% от началото на следващата година, а за зимните обекти промяната е от сезон 2016/2017. За това се договориха вчера представителите на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и сдруженията – „Музикаутор” и „ Профон”, които защитават авторските права в музикалния бранш. Промяната се отнася за всичките обекти в страната, където звучат български и чужди песни.

В момента за ресторант с 50 места общата дължима сума годишно за музика към двете организации е 1000 лева. С новото споразумение таксата пада до 750 лева, а за членовете на ресторантьорската асоциация намалението е с още 50 на сто, което на практика означава, че собственикът ще даде 375 лева. Сметките на „Музикаутор” показват, че сега се дължат по 7 лева за място в заведение с една звезда и 8 лева за заведение с две звезди. Сходни са тарифите на „Профон”. При хотелите пък легалната музика струва 1,50 лева на легло годишно за обекти с една звезда, а за петзвезден хотел сумата е 5,50 лв. на легло.

Тарифата за всеки обект е индивидуална, тя зависи от категоризацията на обекта и от броя на местата в заведението. „За музиката в кръчмите по зимните и летните курорти се плаща само по време на активния сезон, а не целогодишно”, обясни Момчил Даскалов. Сумите обаче се дължат за всяка музика, която звучи в обекта, независимо дали идва от радио, телевизор или е пуснат диск в компютъра.

Потребителите се надяват цената на кюфтето и кебапчето в заведенията да тръгне надолу заради поевтинялата музика. От бранша обаче все още обмислят подобна реакция.

Вече ще  може на едно гише да се подават заявките за договор за авторски и сродни права, уточни София Щерева, изп. директор на „Профон”. Двете организации обединяват мрежите си и ще работят само с един сътрудник, вместо да търчат от едно на друго място.