Продажби на храни по интернет - след специално разрешение

Новините

07-10-2015, 07:52

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Забрана за пускане на животни извън мястото за отглеждане без "придружител", предвиждат промени

Скоро ще бъде въведен контрол върху онлайн търговията с храни, съобщи за "24 часа" министърът на земеделието Десислава Танева. Всеки обект, който иска да продава и по интернет, ще бъде вкаран в регистър, проверен и само тогава ще получи разрешение. Това предвижда изцяло нов закон за храните, който в момента се пише от експерти.

"Трябва да сме сигурни, че онлайн търговците имат система на работа, която да гарантира безопасността на потребителите", обясни Танева. Според нея въвеждането на контрол в тази област е задължително, защото продажбите на храни по интернет заемат все по-голям дял от пазара. Например само в София има стотици пицарии, които предлагат продуктите си онлайн, но при какви условия се приготвят и пренасят храните, не е ясно.

Всъщност въвеждането на правила за онлайн търговията с храни е нещо ново и за Европа. В тази област няма общо законодателство на ЕС, а и национално в повечето страни членки.

За първи път в новия закон за храните ще бъдат включени и изисквания към транспортните средства за месо, мляко, хляб и т.н. В момента производителят и продавачът подлежат на контрол, но не и начинът, по който стоката се доставя. Затова и често например хляб се кара в бусове със съмнителна чистота или дори с пригодени леки коли тип баничарки.

Другата нова област в закона ще е регламентирането на продажбите на хранителни добавки, обясни министър Танева. Те вече са огромен пазар, който на практика не се контролира. Дори често хранителните добавки се изписват от личните лекари при лечението на различни заболявания.

Затова и ще подготвим заедно с колегите от Министерството на здравеопазването правила за предлагането на хранителни добавки, обясни Танева. Причината да се пише изцяло нов закон пък е, че сегашният е от далечната вече 1999 г. и не отговаря на съвременните условия. Досега той е променян над 30 пъти. През миналата година на дискусия, организирана от в. "24 часа" бизнесът и властта се обединиха за нуждата от нов закон.

"Надяваме се с него да успеем да върнем доверието на потребителите към произвежданите храни у нас и да подобрим контрола им", каза още земеделският министър. И напомни, че България е страна без ГМО. През миналата седмица беше изпратено уведомление до Европейската комисия, че сме категорично против у нас да се отглеждат генно - модифицирани продукти.

Забрана за пускане на животни извън мястото за отглеждане без "придружител", предвиждат промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност. Придружителят може да е собственик или гледач, уточниха от агенцията за безопасност на храните. Животните, които са пуснати без надзор, както и тези без официална идентификация, тоест ушни марки, ще подлежат на незабавно умъртвяване. Стопаните няма да могат да отглеждат и животни, на които не са извършени мероприятията и ваксинациите по държавната профилактична програма. "Заради усложнената епизоотична обстановка в Гърция и Турция фермерите трябва да уведомяват ветеринарите при признаци на заболяване на животните", заяви шефът на агенцията по храните Дамян Илиев при представяне на промените в закона пред стопани от Благоевградско. Според него неспазването на това задължение е довело и до смъртните случаи при хора от антракс.