Чавдар Трифонов: Училищните дворове да станат центрове за масов спорт

Новините

09-10-2015, 08:30

Снимка:

Предизборен щаб на Чавдар Трифонов

Автор:

Предизборен щаб на Чавдар Трифонов

Всичко от Автора

Кандидат-кметът на коалиция "Реформатори и Патриоти" предлага облекчения за дарителите

Училищните дворове да се превърнат в центрове за масов спорт в кварталите още в следващия кметски мандат, е амбицията на кандидат-кмета на коалиция "Реформатори и Патриоти – Решението за Варна" Чавдар Трифонов. Това означава модернизация и изграждане на спортни съоръжения, които в извънучебно време да се ползват от жителите на съответния район. Проектът си Трифонов сподели по време на среща с представители на спортните клубове и туристическите дружества в града.

Наложително е и изграждането на нова мултифункционална спортна зала за провеждане на състезания на национално ниво. Заради окаяното състояние на зала "Владислав" в спортен комплекс "Черно море" в момента варненските отбори се молят да не вали, защото губят служебно състезанията. А Дворецът на културата и спорта не могат да си позволят заради високата цена, определена за ползване на залите от общинското дружество.

Най-малко още два плувни комплекса са й нужни на Варна, смята кандидат-кметът на Реформатори и патриоти. Единият задължително трябва да бъде в Аспарухово, а другият в район "Владислав Варненчик". Най-големият район в града – "Приморски", също има нужда от още един басейн, смята Трифонов. Представители на спортната общественост предложиха басейнът във Военноморското училище да бъде отворен за ползване от граждани и захранен с минерална вода от Двореца на културата и спорта.

Общината трябва да се ангажира с подпомагане на варненски спортисти за високи спортни постижения. Всеки състезател, постигнал висок спортен резултат, да получава общинска стипендия през следващата година за подготовката си, предлага Чавдар Трифонов. Сега варненските спортисти отиват да играят в Бургас и Шумен, жалваха се спортните деятели. По думите им, спортът навремето беше държавна политика и от Варна излизаше един вагон с олимпийци, сега със свещ ги търсим и пак не ги намираме", коментираха спортните доайени.

За да бъдат осигурени свежи пари за спорта във Варна, кандидат-кметът на Реформатори и патриоти предлагат облекчения за дарителите чрез лостовете, които има общината – намаление на данък сгради и такса смет с решение на Общинския съвет. Трябва да направим така, че парите от бизнеса да отиват директно към спорта, е не да минават през общината и да се разпределят от там, смята Трифонов, който е и председател на Плувни спортни клубове "Черно море".

"Винаги съм подпомагал спорта - и като човек от бизнеса, и като мениджър. Ще продължавам да го правя и като кмет! Защото спортът е не само здраве, спортът е дисциплина, възпитание и държи децата далеч от съвременните пороци", коментира Чавдар Трифонов.