С 44% са увеличени площите, за които "Напоителни системи" осигурява вода

Новините

09-10-2015, 10:13

Снимка:

Varnautre.bg/ архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В дружеството вече няма проблеми с изплащането на заплатите

44% ръст на поливаните земеделски площи за година отчитат от дружеството "Напоителни системи", клон Черно море. Данните сочат, че през 2014 г. са напоявани 3 780 декара, а тази – 5 450. Прогнозите за следващата година са площите да се увеличат с 6000 декара, каза за Varnautre управителят на "Напоителни системи", клон Черно море Траян Георгиев. Той пое управлението на дружеството в началото на тази година, наследявайки на поста Цонко Цонев, който бе обвинен в нарушения.

Най-голям дял сред площите, за които се доставя вода, имат земите, засети с царевица и зеленчуци. По-малък е делът на овощните градини, уточни Георгиев. Земеделските площи на територията на община Каварна се поливат основно чрез сондажи, а във Варненско – най-вече с вода от стопанисваните от дружеството язовири. Все повече се изграждат и системи за капково напояване, при които цената е значително по-ниска.

Предстои да се проведе среща със земеделски производители, на която да се обсъдят възможностите за подобряване на водоподаването през следващия поливен сезон и за решаване на проблемите. Това, което най-вече притеснява производителите е, тежкото състояние на съоръженията на "Напоителни системи".

Състоянието на дружеството не е съвсем добро, отчете още Траян Георгиев. По думите му миналата година заплатите на служителите са се изплатили на два пъти с голямо закъснение. От началото на тази година възнагражденията се изплащат всеки месец. Въпреки финансовите затруднения, досега дружеството не е било на загуба.