Шофьор без книжа, блъснал моторист нарочно, се размина с условна

Крими

09-10-2015, 11:04

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Поводът за поведението на водача на лекия автомобил бил раздразнение, че мотоциклетистът го е прередил на кръстовището

Варненският окръжен съд призна 31-годишния Калоян Марков от Варна за виновен за умишлено причиняване на средна телесна повреда на пътя. Присъдата е лишаване от свобода за срок от 3 години, отложена с 5-годишен изпитателен срок и лишаване от право да управлява МПС за срок от 4 години.

На 29 април 2014 г. във Варна при управление на лек автомобил Марков нарушил правилата на Закона за движение по пътищата, като осъществил маневра наляво, за да премине в друга пътна лента и така създал опасност за друг участник в движението– 20-годишният мотоциклетист Станислав Добрев. Марков извършил маневрата без да се съобрази с неговото положение, посока и скорост на движение. Поводът за поведението на водача на лекия автомобил бил раздразнение, че мотоциклетистът го е прередил на кръстовището, преди светване на зелена светлина.

В хода на съдебното следствие са събрани нови доказателства, поради което прокуратурата е променила обвинението си. Доказано е, че водачът на мотоциклета е продължил движението си в средната лента след светофарната уредба, където бил застигнат от лекия автомобил, управляван от Марков, който умишлено ударил лакътя на 20-годишното момче със страничното си огледало. Последвали ответни действия и от мотоциклетиста – той ритнал с крака си автомобила. В края на кратко преследване подсъдимият пресякъл пътя на мотоциклета и водачът му загубил контрол върху управлението. Съдът определи, че шофьорът на лекия автомобил е причинил умишлено средна телесна повреда на мотоциклетиста, довела до трайно затруднение в движението на десния му горен крайник за месец и половина.
Присъдата на ВОС може да се обжалва или протестира в 15-дневен срок пред Апелативен съд Варна.