Глобиха интернет търговец за лъжлива промоция

Парите

09-10-2015, 11:55

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

За констатираното нарушение се предвижда санкция до 30 000 лв.

Комисията за защита на потребителите (КЗП) санкционира интернет търговец за умишлено премълчаване на важно условие, без изпълнението на което клиентите му не могат да се възползват от анонсирана от него отстъпка от 35% при онлайн поръчка на храна.

Потребителите са били заблуждавани, че автоматично ще получат обещания отбив от цената, в случай че поръчката им е над определена сума. Посочената минимална сума, обаче, се формира от сбора на цените на поръчаните артикули и след приспадне на отстъпката от 35%.

Така, например, ако минималната сума на поръчката, при която потребителят може да се възползва от обявената отстъпка, е 10,00 лв., то той трябва да закупи един или повече продукти на обща стойност над 13,50 лв., за да получи намалението. Потребителят не е информиран своевременно и коректно за това условие.

Експертите на КЗП са категорични, че прикриването на тази важна информация може да доведе до решение на потребителя да извърши поръчка, каквато не би реализирал без прилагането на тази нелоялна практика и която е в ущърб на икономическите му интереси.

За констатираното нарушение Законът за защита на потребителите (ЗЗП) предвижда санкция до 30 000 лв.