МВР призна, че не може да се справи с купуването на гласове

Животът

10-10-2015, 09:24

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Вътрешният министър увери, че МВР все пак има план за действие

Вътрешният министър Румяна Бъчварова призна по време на среща с депутати, шефа на ДАНС Димитър Георгиев, главния секретар на МВР Георги Костов и главния прокурор Сотир Цацаров в парламента, че МВР не може да се справи с купуването на гласове. "Нарушаването на изборните права е явление, което наблюдаваме от доста време, но няма много ефективни мерки до този момент, за да кажем, че сме успели да се справим. Съзнавайки това, в МВР отдавна се подготвяме за тази кампания", заяви Бъчварова.

Вътрешният министър увери, че МВР все пак има план за действие. Според нея най-същественото е, че заедно с ДАНС и прокуратурата е създадено междуведомствено звено срещу търговията с вот с ръководител Борислав Сарафов. В момента се работи по 15 сигнала - 8 в Хасково, по два в Благоевград и Пазарджик. От Видин, Велико Търново и Смолян са получени по един сигнал. Бъчварова допълни, че сигналите за други изборни престъпления са 14, а за нарушение на изборния процес - 11.

КРИТИКАГлавният прокурор Сотир Цацаров разкритикува предложението на Реформаторския блок (РБ) за промени в Наказателния кодекс (НК), с които се предвижда затвор до 6 г. и глоба до 20 000 лв. за търговия с вот. "Добавянето на нови престъпни състави, както и драстичното увеличаване на санкциите не водят до позитивен резултат. Превенцията е в съзнанието, че това, което може да ти се случи, е много бързо и необратимо, а не в това колко е тежко това, което ще ти се случи в едно много дълго неопределено бъдеще, каквото представлява българският наказателен процес", заяви Цацаров. В понеделник прокуратурата ще излезе с официално становище за предлаганите от РБ промени в НК за провокацията към подкуп.