Пошли музикални клиповете превръщат жените в жертви

Животът

11-10-2015, 16:30

Снимка:

Варнаутре.бг

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Кампанията на Мария Габриел срещу насилието подкрепиха четирикратния европейски шампион по киокошинкай Емил Костов и известният композитор Страцимир Павлов

Трудно е да повярваме, че в 21 век мащабите на насилието над жените са изключително големи. Но е факт! Жените, жертви на насилие, имат нужда от подкрепа да се осмелят да опишат ужаса, който ежедневно преживяват. Днешната конференция е за тях – да очертаем пътя напред в борбата с този феномен, да говорим за силни политически действия, засилена превенция, по-добра защита на жертвите и наказания за извършителите. Пътят напред изисква и промяна в социалните норми и нагласи, борба със стереотопите още от най-ранна детска възраст. Ключов момент в борбата с насилието е подписването и ратифицирането на Истанбулската конвенция – това е знак, който жените в Европа и България очакват от нас. Това заяви във Варна Мария Габриел, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП при откриването на конференцията „Насилието над жените: да отворим очи и нарушим мълчанието!”.

Кампанията е организирана от Мария Габриел в партньорство с Европейското женско лоби, Комисията за защита от дискриминация, Фондация „Ханс Зайдел”, Фондация „Български център за джендър изследвания”, Фондация „Общество за справедливост”и Фондация „Асоциация Анимус”. Инициативата е подкрепена на най-високо европейско ниво в лицето на еврокомисаря по правосъдие и равнопоставеност на половете Вера Юрова и координатора на ЕС за борба с трафика на хора Мирия Василиаду. Тя е израз на идеята на Мария Габриел и Жени ГЕРБ за мащабна кампания срещу насилието над жените с цел повишаване чувствителността и информираността на обществото към този сериозен проблем и по-силно ангажиране на отговорните институции.

В дискусията във Варна се включиха повече от 200 участници. Особено силно беше участието на евродепутата от Групата на ГЕРБ Емил Радев, който е от Варна. Той заяви, че проблемът с насилието над жените не може да се реши без съдействието на институциите, без помощта на НПО-тата, без нетърпимостта на обществото.

Ключов момент в националната кампания на Мария Габриел е привличането на мъжете като защитници на правата на жените. Лица на кампанията във Варна станаха световният шампион и четирикратен европейски шампион по киокошинкай Емил Костов и популярният композитор и музикант Страцимир Павлов.

„Спортът възпитава на дисциплина, воля и труд. Той възпира от агресия и учи на уважение към другите. Призивът ми към жените е да бъдат смели да се защитават сами, като не мълчат за насилието. Да тренират, за да могат да реагират при насилие. Важно е какво правят самите те за себе си, не само какво държавата може да направи”, призова шихан Емил Костов. Композиторът и музикант Страцимир Павлов обърна внимание на съдържанието на музикалните клипове, представящи жената като сексуален обект. „Пошлостта в клиповете е масова. А тях ги гледат младите хора. Ето защо е много важно детското възпитание за уважение към другия пол”, заяви той.

Според председателя на Окръжния съд Марин Маринов, трябва да се популяризира работата на съда, защото липсва образователност, жертвите не знаят какво да направят, за да сезират съда. Зам.-председателят на Районния съд Десислава Манасиева-Жекова представи полезна информация за специалистите, от които жертвите могат да потърсят защита. Ирена Петричева от МВР-Варна обясни технологията за действие в случай на насилие, пояснявайки, че все още са малко случаите с бързо досъдебно производство, което е по-ефективният вариант.

Силно послание за по-резултатни политики за борба с насилието над жените отправи председателката на Фондация „SOS-семейства в риск” Анна Николова. Заедно с жена, претърпяла жестоко физическо и психическо насилие, но спасила се с помощта на фондацията, очертаха конкретни мерки за справяне с този тежък проблем.

Директорът на Държавната опера във Варна Даниела Димова, която е член на НИС на ЖГЕРБ, наблегна на изкуството като посланик на правата на жените.

В заключение председателката на Фондация „Български център за джендър изследвания” Геновева Тишева обобщи дискусиите с призив за ангажимент на всички нива за елиминиране на насилието над жените.