Чавдар Трифонов: Още през 2016 г. трябва да започне изграждането на 12 нови паркинга

Животът

13-10-2015, 10:16

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Терените ще бъдат отдадени на концесия за 15 години

Още от следващата бюджетна година във Варна трябва да започне изграждането на 12 обществени паркинга от центъра към периферията на града, за да бъде решен един от най-острите инфраструктурни проблеми. Това заяви кандидат-кметът на коалиция "Реформатори и Патриоти – Решението на Варна" Чавдар Трифонов. Проектите за паркингите са готови, а финансирането им може да се извърши чрез публично-частно партньорство. Терените ще бъдат отдадени на концесия за 15 години, след което ще останат собственост на общината, каза Трифонов. Заедно с обществените паркинги, трябва да се изгради и синята зона, както и да се въведе строг контрол върху неправилното паркиране, категоричен е кандидат-кметът на Реформатори и патриоти. Той определи решението си така: "Безкомпромисни и тежки санкции за всеки, който си позволи да паркира върху тротоар.".

През лятото около 250-300 хиляди автомобила допълнително натоварват инфраструктурата на града. С изграждането на по-малко от 3 км път, довършване на т.нар. пробив на бул. "Левски", те могат да се изведат от центъра на града, смята Чавдар Трифонов. Той определи 2 години, като оптимален срок, в който пробивът трябва да стигне до бул. "Владислав Варненчик" и крайезерния път, които да бъдат пресечени от кръстовища на две нива.

От години във Варна се работи само за възстановяване на съществуваща инфраструктура. Не е решен нито един голям проблем на транспортната инфраструктура в града, анализира ситуацията в общината Чавдар Трифонов.Генералното решение за извеждане трафика от града според него е нов околовръстен път, който да свърже магистрала "Хемус" с курортите. Решението, което дава Трифонов за трасето, е да дублира сегашния път Аксаково – Кичево и да поема трафика на пътуващите от Румъния към Южното Черноморие и от Западна България към Северното Черноморие. За финансирането му ще се търсят възможности по европейската програма за трансгранично сътрудничество, както и резерви от националния и местния бюджет.