Системен нарушител на Закона за горите влиза в затвора

Крими

13-10-2015, 15:35

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Съдът му наложи и глоба от 1000 лв.

Варненският районнен съд наложи ефективно наказание за извозване на дърва без разрещение на 27-годишен мъж , вече осъждан за незаконна сеч на дървесина. С. Йофрданов е засечен да извозва дърва на 27 септември миналата година, на главен път към Варна в района на местността "Харамията“.

Подсъдимият извозвал с товарен автомобил "Мерцедес“ 6 кубика дърва за огрев от видовете "цер" и "дъб", еднометрови, немаркирани с контролна горска марка, придобити от друг нарушител. Пред горските служители първоначално той представил невалиден превозен билет и свидетелство за регистрация на камиона като собственост на юридическо лице, но в хода на проверката се установява, че товарният автомобил е бракуван година по-рано и е с прекъсната регистрация.

Подсъдимият е системен нарушител на Закона за горите. Само в периода от октомври 2011 г. до октомври 2012 г. спрямо него са били издадени общо 11 наказателни постановления за констатирани нарушения на същия закон, а през 2013 г. е бил осъден за незаконна сеч.

За конкретното деяние Районният съд му наложи наказание от 1 година затвор и глоба в размер на 5000 лева. Освен това, съдът приведе в изпълнение наказания, наложени му с влезли в сила присъди от 2012 и 2013 г., като след групиране определи той да търпи най-тежкото от тях – 3 години лишаване от свобода, с присъединено към него наказание "глоба“ в размер на 1000 лв.

Веществените доказателства по делото – товарният автомобил и дървесината, се отнемат в полза на държавата. Съдебният акт подлежи на обжалване в 15-дневен срок.