Елитът на Европа разглежда най-старото обработено злато от Варна (видео)

Новините

14-10-2015, 14:20

Снимка:

Varnautre.bg / Росица Колева

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Багеристът, открил съкровището, разказа любопитни детайли от намирането на находката

Най-старото обработено злато в света, което е открито във Варна през далечната 1972 г., тази вечер ще бъде разгледано от елита на Европа в Европейския парламент в Брюксел. Част от огромното златно съкровище вече е подредена в една от зоните в сградата на парламента. То пристигна в сърцето на Европа по инициатива на варненския евродепутат от ГЕРБ-ЕНП Емил Радев, който след едногодишни усилия е успял да организира изложбата. На откриването довечера ще присъстват председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на ЕП Мартин Шулц и други европейски лидери, сред които и премиерът на България Бойко Борисов, зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева и кметът на Община Варна Иван Портних.

На откриването ще присъства и багеристът, който през 1972 г. случайно попада на златното съкровище, докато работи в района. Това е Райчо Маринов, който днес вече е на 65 години, но още помни съвсем ясно как е открил съкровището. "Работех на обект с багера. Един ден докато разкопавах, видях, че загребвам някакви предмети, след което ги събрах в кутия за обувки. Нямах представа какво съм открил и дори кутията остана един ден в багера", разказа Маринов.В момента, в който е открил златните накити, той е разровил и скелета, който е част от експонатите от Варненския некропол. Маринов е и единственият човек, който е имал съкровището в спалнята си, защото след като го взел от багера, все още незнаейки стойността на откритието, сложил кутията под леглото в спалнята си. След това се свързал посредством свой познат с бившия директор на Археологическия музей във Варна. Едва тогава започва да става ясна важността на находката, а след извършените анализи се установява, че това е най-старото обработено злато в света. За своето откритие на времето, багеристът е получил награда от 1500 лв.

За самата изложба евродепутатът Емил Радев разказа, че това е възможно най-голямата реклама на България, която има не само плажове и ски писти, но и древна история. Той похвали и усилията на Община Варна за запазване на културно-историческото наследство, визирайки реставрацията на големите и малки Римски терми, предстоящото реализиране на проекта за визуализиране на елементи от античната стeна на древния Одесос и прочие. На мястото, където е подредена експозицията, се представя и филмът на БНТ "Тайните на Варненското съкровище", който разказва подробности за него.