МВР ще спира коли от движение и заради неплатени глоби

Новините

15-10-2015, 08:00

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

КАТ ще сваля номерата на автомобилите, чиито водачи карат след употреба на алкохол

МВР ще спира автомобили от движение за един месец, ако водачът им кара с неплатена глоба или е хванат да кара в населено място с 50 км над максимално допустимата. Това става ясно от промените в Закона за движение по пътищата, внесен от депутати от ГЕРБ. Той беше подготвен след настояване на премиера Бойко Борисов за сериозни санкции на нарушителите по пътя. Голяма част от промените бяха обявени предварително от Министерството на правосъдието, но законопроектът разкрива и някои нови положения.

Законопроектът предвижда двойно увеличение на глобите за превишена скорост, но ще се плаща само половината, ако санкцията се плати в 14-дневен срок. "Реално с промяната се цели стимулиране на гражданите, които плащат в 14-дневен срок, като за тях реално увеличение няма да има", мотивират се вносителите. Повишават се глобите и за шофьори, които карат, след като са пили алкохол и превозват пътници. В тези случаи глобата е от 1000 до 2000 лв., при повторно установяване на алкохол - от 2000 до 4000 лв., а при отказ на водача да бъде тестван за алкохол или наркотици - 4000 лв.

С измененията ще се прекрати и протакането от страна на нарушителите на връчването на електронните фишове. Ако нарушителят не бъде намерен на адреса му в шофьорската книжка, фишът ще се смята за връчен, ако бъде поставен на таблото за обявления на жилището и в интернет страницата на съответната областна дирекция на МВР. Същото се отнася и за фирмите и служебните автомобили. Въвежда се по-нисък праг на допустимата концентрация на алкохол в кръвта на водачите, както и за наказанията за тях. От 0.2 до 0.7 промила ще се наказва с отнемане на книжката за срок от 6 месеца, а над 0.7 до 1.2 - за една година.

СЛУЖЕБНО

Както "Сега" вече съобщи, за първи път се предвижда да се спира служебно регистрацията на автомобилите на нарушителите. Става въпрос за хванати с алкохол над 0.5 промила, упойващи вещества, както и при отказ да се даде проба за изследване на кръвта. Регистрационните табели ще се свалят на автомобилите без значение дали се управляват от собственика им или от друг шофьор. Срокът на служебното спиране на регистрацията ще е от 6 месеца до една година.