Център за детско и майчино здравеопазване отвори врати в МБАЛ "Св. Анна"

Животът

15-10-2015, 09:20

Снимка:

@pixabay

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

В Неонатологията започна масов слухов скрининг на бебета

Здравно-консултативен център за майчино и детско здравеопазване отвори врати в МБАЛ "Света Анна" във Варна.

Според изискванията на Националната здравна стратегия (2014-2020) и в изпълнение на Националната програма за подобряване на майчиното и детското здраве, Центърът ще предлага солиден пакет услуги. В него ще се осъществяват здравно-информационни, здравно-обучителни, здравно-консултативни, медико-социални дейности, психологическа консултация, координиращи и насочващи услуги за млади хора, двойки, семейства, бременни, родилки и деца до 18 г., с цел подобряване на интегрираното, съвременно обслужване на посочените целеви групи.

Здравните услуги ще се предоставят от квалифицирани медицински специалисти – лекари специалисти по акушерство и гинекология, педиатри, медицински сестри/акушерки, както и от немедицински специалисти - социален работник и психолог. Услугите ще се предоставят на място в Здравно-консултативния център и/или в дома на потребителя при предварително изготвен график.Очакванията на ръководството на МБАЛ "Св. Анна" са Центърът да гарантира достъп до качествени услуги на млади хора, двойки с репродуктивни проблеми, деца с хронични заболявания, бременни жени и родилки. На екипа в Центъра ще се разчита и за ранно откриване на рискови фактори за здравето и развитието на децата и навременни мерки за ограничаването им.
В Центъра правят ранен слухов скрининг на бебета
Здравно-консултативният център на МБАЛ "Св. Анна" организира неонатален слухов скрининг на новородени деца с апарат за отоакустични емисии. Дейността по масовия слухов скрининг се извършва на територията на Отделение по неонатология, Терапевтичен блок , IIІ-ти етаж. Целта на скрининговото изследване е ранна диагностика и своевременна интервенция при деца с увреждания на слуха.
Според медицинската статистика, до 3-годишна възраст, децата научават около 75% от говоримия език, а до 5 - до 90. Ако едно дете има понижен слух или е с пълна глухота, то има забавено или липсващо говорно развитие. Колкото по-рано е настъпило и колкото по-късно се открие спадането на слуха, толкова по-сериозни ще са последствията за детето, категорични са специалистите. При това не рядко деца с намален слух погрешно се определят като такива с мозъчно увреждане, със забавено развитие или с психични отклонения. Много от причините за намален слух са лечими, а голяма част от нелечимите се преодоляват чрез слухопротезиране.За удобство на хората, нуждаещи се от помощ прилагаме и графика за консултации 

График за консултации:

Преди обяд - 08:00 - 12:00 ч.След обяд - 12:30 - 16:30 ч.