Чавдар Трифонов: Договорите за поддръжка на инфраструктурата във Варна са модел за корупция

Животът

15-10-2015, 09:50

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Финансовите инспектори посочват, че цените, на които монополистите изпълняват едни и същи дейности, се различават до 1600 пъти

Рамковите договори за поддръжка на инфраструктурата във Варна са изключително неефективни и са чиста проба корупционен модел. Това заяви Чавдар Трифонов, кандидатът за кмет на "Реформатори и Патриоти – Решението за Варна" по време на среща с представители на строителния бранш в града. От областното представителство на Камарата на строителите в България поставиха два въпроса на кандидат-кмета, единият, от които беше свързан с рамковите споразумения на общината с определени фирми. "Заради тях много от нашите членове не могат да се докоснат до поддръжка и изграждане на общински обекти", заявиха от браншовата организация.

В доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция от средата на 2013 г. въпросните договорите са обявени за противоречащи на Закона за обществените поръчки, тъй като легитимират монопола на отделни компании в различните райони на града, припомни Чавдар Трифонов. Финансовите инспектори посочват, че цените, на които монополистите изпълняват едни и същи дейности, се различават до 1600 пъти. Въпреки констатациите, наследникът на Кирил Йорданов – Иван Портних продължава да възлага поръчки на същите компании. Независимо, че се отнасят за поддръжка на публичната инфраструктура, компаниите получават без конкурс поръчки и за ремонт частна общинска собственост, коментира Чавдар Трифонов. Като най-фрапиращи примери за такива той посочи Дворецът на културата и спорта, за чийто ремонт се твърди, че са похарчени близо 20 млн. лв., както и обновяването на 230 детски площадки с общински заем за 15 млн. лв.

Въпросните договори изтичат през март 2016 г. Кандидат-кметът Трифонов увери, че няма да продължи практиката, тъй като тя е непрозрачна, убива конкуренцията и създава предпоставки за корупция.Като основни приоритети в областта на развитието на инфраструктурата на града през следващия 4-годишен период Чавдар Трифонов очерта завършване пробива на бул. "Левски" до крайезерния път, както и изграждането на нов околовръстен път по трасето от магистрала "Хемус" – Аксаковска панорама – пътя за Кичево до северните курорти. Новото околовръстно ще създаде предпоставки за формирането на нова индустриална зона на север от Варна, смята кандидат-кметът – предприемач. За възможностите за финансиране на подобен проект той е разговарял в Европейския комитет на регионите в Брюксел. Средства могат да се търсят по програмите за трансгранично сътрудничество и държавния бюджет.Около 700 млн. лв. е минимумът, който община Варна може да привлече по европроекти през настоящия програмен период, но ако се работи целенасочено и ефектът от привлечените средства се мултиплицира, сумата може да достигне 1,5 млрд. лв., отговори Трифонов на другия основен въпрос, поставен от строителния бранш. Освен оперативните програми на ЕС, кандидат-кметът на Реформатори и патриоти вижда по-голям потенциал в програма "Хоризонт 2020" и Плана Юнкер. За целта обаче общината трябва да бъде изключително открита и да работи съвместно с бизнеса и образованието, категоричен е Чавдар Трифонов.