"Последната битка на краля" оживява в Аспарухов парк

Животът

15-10-2015, 16:17

Снимка:

Скрийншот

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Зрителите ще могат да видят на живо автентично реконструирани средновековни оръжия, доспехи и бойни тактики

Реенакторски групи от страната и чужбинa ще пресъздадат Битката при Варна през 1444 г. след по-малко от месец. Събитието е по повод 571 години от епичното сражение на кръстоносните войски, предвождани от полско-унгарския крал Владислав III Ягело (Варненчик) с армията на султан Мурад Втори, а негов основен организатор е варненското сдружение "Чигот".

Възстановката "Последната битка на краля" ще се проведе на 14 ноември в Аспарухов парк. Зрителите ще могат да видят на живо автентично реконструирани средновековни оръжия, доспехи, бойни тактики и да изживеят заедно с участниците Битката на Народите.

В сражениетона 10 ноември 1444 г. кръстоносните войски на полско-унгарския крал Владислав III Ягело и унгарския пълководец Янош Хуняди са разгромени от турските войски на султан Мурад II. Полският крал е убит. Това е последният кръстоносен поход през Средновековието и кървав венец на освободителните стремежи на много народи в началото на османските завоевания на нашия континент.

В памет на загинали войни на 10.11.1444 г. в центъра на бойното поле, на мястото, където загива полско-унгарският крал Владислав III Ягело, наречен посмъртно Варненчик, още по време на робството българите поставят дървени кръстове. През 1935 г. е построен символичен мавзолей на краля, а през 1964 г.с построяването на музейна сграда е изграден мемориалният комплекс “Парк-музей Владислав Варненчик".

Експозицията на музея е създадена на базата на документален материал за походите и битката при Варна; оръжия, намерени на бойното поле и копия на предмети, подарени от Военноисторическите музеи във Варшава, Будапеща, Прага, Букурещ, Белград. Средновековни гербове и знамена, картини и скулптури, рицарски доспехи и мечове, ризници и боздугани, бомбарди и алебарди, лъкове и арбалети представят мрачната и славна епоха на Варненската битка на европейските народи.