Млад варненец спаси четирима след смъртта си

Животът

16-10-2015, 16:31

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

21-годишно момче от Варна стана донор на двама души

Семейството на починалото 21-годишно момче проговаря за първи път след загубата си

Варненско семейство е дало шанс за нов живот на четирима души след смъртта на сина им. 21-годишният Георги изпада в мозъчна смърт на 20 септември в Университетската болница "Св. Марина". Въпреки тежката загуба и болката, Светла и Николай Николови и по-големият им син вземат решение да дарят органите на Георги. Както Varnautre.bg писа още тогава, първите две трансплантации бяха извършени на 21 септември. Чрез тях млада жена от Добричка област и мъж от София, които от години са били на хемодиализа, получиха шанс за живот с бъбеците на починалото момче. 

Сърдечната трансплантация е реализирана в УМБАЛ "Света Екатерина". Черният дроб е трансплантиран в УБ "Лозенец", а двете бъбречни трансплантации са извършени в УМБАЛ "Александровска".

Семейството никога не е говорило по темата, разкри днес пред медиите Светла Николова. По думите й тя и близките й са взели решението спонтанно. Нека този, който носи сърцето на Георги, да знае, че това е най-доброто сърце на света, заяви майката и допълни, че се моли както за душата на сина си, така и за здравето на пациентите с трансплантираните органи.

Родителите разказаха, че Георги е учил във Варна, а след това е продължил обучението си в университет в Лондон. Готвел се да отпътува за там, когато внезапно починал.

"Трудно може да се опише благодарността и уважението към подобен жест", заяви проф. Вилиян Платиканов от УМБАЛ "Св. Марина", който връчи на семейството статуетка със стилизирана звезда и благодарствено писмо.

През последните години нараства броят на желаещите да дарят органи, отчете проф. Платиканов. Все още обаче България е далеч от останалите европейски страни. Към момента в страната за трансплантация на орган чакат около 1100 души, а ежегодно към списъка се добавят нови 300.