Иван Портних: На финала сме с най-големия транспортен проект на Варна

Животът

17-10-2015, 10:51

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Предизборно време е, мнозина старателно се упражняват по темата

"На финалната права сме с най-големия проект на Варна - "Интегриран градски транспорт", за чието изпълнение вложихме много енергия и усилия. Високоскоростно трасе, 70 нови автобуси, автоматична билетна система, система за контрол на трафика, велоалеи, 3 микробуса за хора с увреждания – това са част от придобивките, които водят до по-добра мобилност, по-достъпна инфраструктура, по-екологичен транспорт във Варна. Предизборно време е, мнозина старателно се упражняват по темата. С интерес бих изслушал тези "експерти" и след успешното прикрючване на проекта!" Това обяви Иван Портних, кандидат на ГЕРБ за кмет на Варна, по време на среща с представители на синдикалната структура на КНСБ в "Градски транспорт". Заедно с него бе и Тодор Балабанов, кандидат за общински съветник от листата на ГЕРБ.

"Системно сме работили за стабилизиране на "Градски транспорт", за да осигурим на варненци добре функциониращи обществени превози. Знам, че тук работят добри професионалисти", каза Иван Портних. Той увери, че предстоящата трансформация, в резултат от която "Градски транспорт" ще поеме обслужването на всички линии във Варна, няма да ощети служителите на частната фирма "Транстриумф".

"Някой се опитва да създава изкуствено осоциално напрежение", предупреди Иван Портних. Той бе категоричен, че интригата идва от хора, които някога са разпределяли транспортните линии във Варна . Така години наред общинският превозвач е бил натикван в ъгъла, с обслужване на губещи линии, докато частната фирма получавала атрактивните. "Как тогава "Градски транспорт" да е на печалба?", риторично попита Портних."Цинизъм е, че днес същите хора, които са разпределяли линиите, изведнъж се оказаха най-разтревожени за съдбата на общинското дружество", коментира Портних. Той определи като спекулации и политически интриги твърденията, че се готви приватизация на "Градски транспорт"."Няма да позволя на никого да се упражнява по темата, защото работим усърдно, за да стабилизираме общинския превозвач. Това е целта и на кредита от 5 млн. лв., с който искаме да разплатим всички стари задължения и да преустановим заплащането на изключително високите лихви по тях. Това е целта и на планираната оптимизация на транспортната схема. Новият подвижен състав е вече факт и щом окончателно приключим работа по настоящия проект, ще се възползваме от възможностите, които предлага новият програмен период, за да кандидатстваме за още транспортни средства", информира Иван Портних. Варна ще има най-модерният обществен транспорт, каза той. Иван Портних разби и друг мит, който упорито се лансира в общественото пространство. "Решението един вътрешен оператор да обслужва линиите на градския транспорт е свързано с изисквания на ЕС, а не цели съсипване на частния превозвач, както някой умишлено втълпяват на хората. Служителите на "Транстриумф" няма да бъдат ощетени - предстоящата трансформация ще бъде извършена в диалог с тях", увери Иван Портних. Той припомни, че положителните резултати зависят не само от кметски екип, но и от Общинския съвет, който е принципал на "Градски транспорт". "Затова, за да няма съмнителни подмолни мнозинства, трябва да има ясна политическа отговорност в ОбС. Ние сме готови да я поемем", подчерта кандидатът на ГЕРБ за кмет на Варна.