Готови са проектите за нови детски градини и обновяване на учебните бази

Животът

17-10-2015, 12:53

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

"Моята максима е, че най-добрата и дългосрочна инвестиция е инвестицията в образование, защото тя се връща с добавена стойност", заяви кандидатът на ПП ГЕРБ за кмет на Варна Иван Портних

Децата на Варна заслужават най-доброто, затова ще строим нови детски градини, ще обновяваме материалната база в тях, ще модернизираме училищата, ще осигурим съвременна и безопасна инфраструктура около учебните заведения.Това обяви кандидатът на ПП ГЕРБ за кмет на Варна Иван Портних по време на среща със Синдиката на българските учители в града.

На събитието присъстваха Лилия Христова, председателят на синдиката Веселин Рашев, кандидатът за кмет на район "Приморски" Петя Проданова, кандидати за общински съветници, директори и учители.

"През 2013 поех ангажимент да се справим с дефицита на места в детските градини и го изпълних. Днес Варна е един от малкото големи градове, който няма такива проблеми. Продължаваме с грижите за нашите деца - строим нови детски площадки, готови сме с проекти за обновяване на учебните бази. Подписахме договор с регионалното министерство за 84 млн. лв. по ОП "Региони в растеж". Голяма част от тези средства ще бъдат насочени именно към обновяване на образователната инфраструктура във Варна", коментира Иван Портних.

По време на срещата бе направена кратка справка относно приема в детските градини. "В момента има над 200 свободни места. На път сме да разрешим въпроса с диетичното безглутеново хранене в детските градини, който е много важен за малките варненци", коментира Лилия Христова.Тя припомни, че Иван Портних е подписал колективен трудов договор в сферата на образованието, с който са извоювани социални придобивки и са защитени правата на заетите в тази сфера. Затова през 2014 г. той бе отличен с национална награда от Синдиката на българските учители - "Най-добър синдикален партньор".

Нови предложения към кандидат-кмета пък отправи местният лидер на синдиката Веселин Рашев - строителство на детски градини в най-натоварените райони на Варна; реконструкция и разширяване на съществуващите бази и подобряване на материалната база в училищата; увеличаване на средства за квалификация и преквалификация на учителите; подсигуряване на помощ в размер на една минимална работна заплата на учители, които са сключили граждански брак.

"Винаги сме отворени за социален диалог с партньорите", заяви Иван Портних. "Моята максима е, че най-добрата и дългосрочна инвестиция е инвестицията в образование, защото тя се връща с добавена стойност", допълни той.