Чавдар Трифонов: Варна може да стане най-бързия град за администрaтивно обслужване

Новините

19-10-2015, 11:21

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Туризмът, IT и морският бизнес са приоритетните сектори за икономиката, смята кандидат-кметът

"Изминалата седмица беше дълга и интересна, черният пиар ме амбицира и повдигна коефициента на полезно действие. Не само, че не се уплаших, а съм твърдо решен да не допусна той да убие кампанията. Сигурен съм, че нападките идват лично от Цветан Цветанов. Очевидно е, че колегите от ГЕРБ четат социологията и знаят, че ще има балотаж". Това заяви Чавдар Трифонов в сутрешното "Дарик кафе" пред водещия Наталия Господинова.

Трифонов определи съживяването на икономиката за свой основен приоритет, заедно със създаването на агенция за инвестиции към общината, която да предоставя помощ за инвестиционния процес. "Много процеси в общината не се управляват. Например градският транспорт. Не ви ли прави впечатление, че никой не анализира, не мисли и не говори за оптимизирането му", попита Трифонов. Най-важната функция на общината според него е да дава добра услуга на варненци, те да се придвижват бързо и удобно с градския транспорт и да го предпочитат пред автомобилите си. "Така ще освободим града от многото коли и ще дишаме по-чист въздух. От година е приета нова транспортна схема – някой знае ли защо тя не се изпълнява", попита още Трифонов. "Ако дейността е печеливша, то тези пари трябва да се реинвестират за подобряване на услугата, а не да влиза дивидент в общината. Публичният транспорт е социална функция", допълни той.

"Разделното сметосъбиране и рециклирането е много важно за града ни, трябва да стимулираме също отделянето и използването и на биологичния отпадък. Смятам, че процесите по сметосъбиране и сметопочистване също не се управляват и контролират както трябва. Те са оставени в ръцете на концесионерите". Така отговори Трифонов на въпрос за чистотата в града. По думите му е наложително създаването на управляващо и контролиращо звено. Подземни контейнери за смет са решението към чиста Варна, категоричен е Чавдар Трифонов.

"Туризмът, IT и морският бизнес са приоритетните сектори за икономиката. Привличането на инвестиции зависи много от кмета, от неговите лични срещи с инвеститори. Не бива да подценяваме интелектуалния продукт. Това е бъдещето на Варна, това е начинът не само да задържим младите варненци, но и да привлечем още млади хора". Така коментира кандидатът за кмет на коалиция "Реформатори и патриоти – решението за Варна" своите бизнес приоритети.

"Варна има всички условия да възроди корабния бизнес - имаме терени, имаме специалистите. Трябва да привлечем европейско финансиране за малкия и среден бизнес. Общинската дирекция, която пише проекти, не трябва да е капсулирано звено. Администрация – бизнес – университи – това е печелившият триъгълник. Да забравим думата усвояване, не я харесвам, да започнем да инвестираме", допълни Чавдар Трифонов.

На въпрос дали има екип, с който ще управлява, ако стане кмет, Трифонов отговори така: "Имаме пълен отбор експерти, с които ще създадем програмата ми за управление на Варна на основата на предизборната ми платформа. Администрацията е най-големият ресурс на кмета. Политическа чистка няма да правя, сред общинските служители има много читави хора, които се вършат работата. Трябва просто те да бъдат по-мотивирани. Няма пречки Варна да стане най-бързия град за административно обслужване. Електронните услуги и дигитализация ще доведат до прозрачност на всички документи и обществени поръчки. Всеки варненец ще може да си дава мнението бързо, лесно и удобно, което ще улесни диалогът на администрацията с хората", заключи кандидатът за градоначалник на Реформатори и патриоти във Варна.