Костадин Костадинов: Гласувайте на референдума! Гласувайте с "да"!

Мисия Варна

19-10-2015, 12:01

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Електронният вот има повече плюсове и премерен риск, категоричен е лидерът на ПП "Възраждане"

- Г-н Костадинов, защо ПП „Възраждане“ се включва в кампанията за националния референдум на 25 октомври?
- Най-вече, защото трябва да убедим българите да гласуват на референдума. Трябва да покажем, че искаме да бъдем питани за всичко важно, че искаме ние да решаваме, а не политически и корпоративни интереси да ни натрапват удобни за тях решения.

- Трябва ли да има електронно гласуване?
- Както всяко нещо в живота, електронното гласуване си има своите положителни и отрицателни страни. Въпреки че от ПП „Възраждане“ сме твърдо ЗА въвеждане на възможност да се гласува и електронно, хората трябва да знаят и двете страни на монетата – плюсовете и минусите, които най-вероятно ще настъпят след като на избирателите бъде дадена тази опция.

Плюс е това, че електронното гласуване значително ще улесни българските граждани да дадат своя глас на предстоящи избори и референдуми. То ще даде възможност за сънародниците ни, които живеят извън пределите на България, много по-лесно да заявят своята воля по отношение на бъдещето на родината. Електронното гласуване ще даде възможност на младите, активни и образовани българи да упражнят правото си на глас бързо и лесно без чакане по дълги опашки в изборния ден. Със сигурност електронното гласуване ще повиши избирателната активност. Така ще се намали тежестта на купения и корпоративен вот.

Важно е да отбележим, че въвеждането на електронно гласуване ще е предпоставка за други иновации в държавното управление, дори електронно правителство. А да не забравяме и, че тъй като много млади хора ще изберат да се възползват от избирателното си право електронно, това значително ще намали използваната хартия за напечатване на бюлетини и разходите по организирането на избори.

- Но признавате, че има и рискове?
- Да, съществуват и предпоставки за контролиран вот. В България, особено в по-малките градове и селата, много хора зависят от работата си. Изгубят ли я – вероятността да си намерят друга е ниска. Това може да накара нелоялни работодатели да изнудват служителите си да гласуват за „правилния“ кандидат пред тях. Освен това, при електронно гласуване съществуват опасности от хакарески атаки и манипулация на изборния резултат. Както няма неразбиваема парола, така няма и невъзможна за хакване система.

Но, въпреки че въвеждането на електронно гласуване има и своите минуси, от ПП Възраждане смятаме, че пътят на България е свързан с новите тенденции в ИТ сферата, а една от тях е именно електронното гласуване. Ето защо, ние призоваваме нашите симпатизанти и останалите граждани на България да гласуват с ДА на предстоящия референдум!

- Не са ли тези рискове прекалено големи, за да бъдат пренебрегнати?
- Не, това са рискове, които трябва да поемем и да се борим за намаляването на ефекта им до минимум, защото електорнното гласуване ще улесни участието на гражданите в изборите и референдумите. Най-малкото ще отпаднат такива „оправдания“ като „имаше опашка“, „нямах време“, "не ми се ходеше до секцията“. Да не говорим за сънародниците ни в чужбина - в момента някои от тях трябва да пропътуват стотици километри, за да подадат гласа си. Това може би е най-силният аргумент в защита на електронното гласуване - че ще улесни българите в други страни да участват пряко в определянето на политиките на родината.

- Достатъчна ли е тази промяна в Изборния кодекс, касаеща технологията на гласуването?
- Като партия, която държи на мнението на народа и възможността на всеки човек да изказва мнението си пряко, ние изразяваме съжалението си, че от три, въпросите на прякото допитване до народа се ограничиха до един. Призоваваме настоящият парламент, правителство и президент да инициират и други референдуми в скоро време, защото волята на народа, а не интересите на определени кръгове, трябва да бъде основа за бъдещето на България.

- Кога, според Вас електронното гласуване ще стане реалност?
- Трябва да се има предвид, че пречките пред тази технология са доста – технически и законодателни. Ето защо, дори и повечето граждани да изберат ДА на референдума, то едва ли ще бъде пълноценно въведено в следващите 5 години. През 2020 година технологиите ще са още по-напреднали и сигурността в Интернет пространството ще е на много високо ниво. Ето защо, от ПП Възраждане агитираме в полза на тази иновация, която ще е доказателство, че страната ни мисли за бъдещето и не живее в миналото.