Обществени обсъждания ще решават облика на "Левски", "Цветния" и "Чайка"

Животът

20-10-2015, 08:49

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

През следващия мандат едни от основните приоритети в "Приморски" да бъдат благоустрояването и транспортното обезпечаване

Жителите на района трябва да участват активно в разработването и приемането на проектите за строителство, благоустрояване и разкрасяване, смята кандидатът за кмет на "Приморски", издигнат от МК "Реформатори и патриоти – Решението за Варна" д-р Георги Илиев. Всички планове, и най-вече ПУП-овете, трябва да бъдат подлагани на широко обществено обсъждане., смята той. Според специалиста по ушно-носово-гърлени болести районите администрации са тези, които трябва да се допитват до гражданите, тъй като по правило са и най-близо до тях. Една от формите за събиране на мнение от жителите на района е анкетирането. За целта могат да се използват и студентите, който учат в петте висши училища в района. Срещу минимално възнаграждение, осигурено от общината, или отделен фонд за насърчаване на младежката заетост, в който да имат участие и фирмите на територията на "Приморски", бъдещите висшисти биха могли да анкетират жителите на района за всички въпроси, които касаят строителство, благоустрояване или промени в инфраструктурата.

Подобна форма на допитване до населението става особено наложителна след скандалите около ПУП-а на кв. "Чайка", категоричен е Георги Илиев. По този въпрос дори е допустимо да се направи малък референдум, за да бъде взето възможно най-обективно решение, смята той.

През следващия мандат едни от основните приоритети в "Приморски" да бъдат благоустрояването и транспортното обезпечаване на "Левски" и "Цветния квартал", планира лекарят. Според него двата квартала са извън всякакви схеми за ремонти, детските площадки не са достатъчни, за да имат жителите им усещането за грижа от страна на местната администрация. Улиците са в окаяно състояние, съществува и комуникационен проблем – само два автобуса обезпечават транспортно "Левски" и "Цветния квартал", изброява проблемите Илиев. Той е категоричен, че напълно в правомощията на районния кмет е да настоява в новата транспортна схема на града да се включат линии за маршрутен превоз с по-малки автобуси, които позволяват да се достигне до по-трудно достъпните места в квартала.Да се разработи програма за благоустрояване на първо време на пространствата около блоковете, които предстои да бъдат санирани с държавни средства, предлага още Илиев. Ангажимент на общината да бъде ремонтът на околоблоковото пространство, поставянето на беседки, паркова мебел, а участието на гражданите да се изрязава в зацветяване и грижа да се насърчава с обявяването на поощрителни награди за най-красивите блокове. Вече са водени разговори с кандидата за общински съветник от РБ Светлан Златев тази идея да бъде внесена и обсъдена в Общинския съвет и да бъде намерен начин да влезе в бюджетите на община Варна в следващите години.