Траян Георгиев: Варненци трябва да получават най-качествената родна продукция

Новините

21-10-2015, 09:09

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

34 скъсвания на диги в региона са оправени до момента

С управителя на "Напоителни системи - клон Черно море" и кандидат за общински съветник от коалиция "Реформатори и патриоти - заедно за Варна" разговаряме на брега на река Провадийска, където върви поредното укрепване на скъсаната дига.

- Г-н Георгиев, къде Ви намираме?

В момента сме само на километър от село Царевци. Оттук минава река Провадийска, която на 1 февруари, по време на големите наводнения, скъса дигата на няколко места. Така селото и околните ниви останаха незащитени при евентуално нови високи нива на водата през наближаващата зима. Укрепването сега е към своя край. Скъсвания на дигата имаше на 7 места, това е последното, с което приключваме работата си по река Провадийска.

С помощта на багери и фадроми отново се изгражда дигата и се структурира бермата - буферна зона, в която придошлата река се разлива, за да може да проведе по-голямо количество вода.

34 са скъсванията на диги във Варненско тази година, които са оправени до момента – на Камчия, на Провадийска река, на Ана дере. Това бяха проблемните места, на които зимата се случиха наводненията и бяха залети земеделски земи.

- Това ли е основната задача на "Напоителни системи - клон Черно море"?

- Не само, но е най-отговорната - да предпазим хората, къщите и нивите им. В момента подготвяме водоемите за зимния период. Започваме още през пролетта, веднага щом нивото на реките вече е спаднало, не спираме през цялото лято, за да можем да се подготвим за зимата. И продължаваме докато не оправим всички скъсвания и проблемни места.

Грижим се и за язовирите, които са ни поверени, поддържаме техническата им изправност. Това са язовир "Георги Трайков", познат и като "Цонево", който е един от 21-те значими язовира в България, както и "Елешница".

През лятото, разбира се, основна грижа ни е и напояването. Подаваме вода за земеделските производители, основно в района на Каварна и Шабла. Там имаме 6 помпени станции, от които подаваме вода на ползвателите. Другите места, в които осигуряваме напояване, са под язовир "Елешница", около Цонево, Гроздево, Нова шипка, което е към община Дългопол и община Долни чифлик. Там се намират районите, на които подаваме вода за напояване.

- Намалели ли са обработваемите площи, които се напояват днес във Варненско?

- Да, в голяма степен, през последните 2 десетилетия. Отчасти заради раздробяването на някогашните големи стопанства. Но най-вече заради амортизацията на самите съоръжения. Това води до по-висока цена на водата и до риск стопанинът да си плати за напояване, а заради авария да няма такова. Всеки един производител е вложил средства, за да може да изкара определена продукция и, ако в средата на лятото остане без вода, цялата му реколта умира. Поради тази причина много хора се отказват изобщо да рискуват да напояват. Засяват нивите си така, че да не им се налага да поливат. А без поливане добивът е много по-малък.

- Каква е разликата в добива с и без напояване?

- От царевицата без поливане от декар се вадят 300 – 400 кг. С поливане реколтата е три пъти по-голяма - до тон, тон и двеста на декар. 20-30 лв. е разходът за поливане на един декар. При изкупна цена на царевицата от 300 лв. на тон. Най-добри резултати се получават при 5-6 поливки.

За зеленчуците също е много важно да се поливат. Знаете, че в Каварна се произвежда един от най-хубавите български зеленцучи. Немислимо е да не се поливат толкова хиляди декари. Реално на територията на Варна и Добрич сме имали по 160 хиляди декара поливни площи, а в момента те са под 6 хил дка. Системата не е подновявана почти откакто е направена през 60-те години на миналия век – не е ремонтирана, не е подменяна. А и постоянно имаме посегателства върху помпени станции, върху поливните съоръжения. При положение, че "Напоителни системи" е с толкова много натрупани през годините задължения, е много трудно тази техника да се възстанови.

В момента работим върху система, която да сигнализира автомаично при авария на помпи. Особено на тези, които служат за отводняване на полетата и за връщане на водата в реката. Системата подава сигнал към нашата аварийна група в момента, в който тази помпа спре да работи или започне по някакъв начин да индикара, че има износване и предстои спиране на мотора. За да може ние по бързо и навреме да реагираме в такъв момент. Има над 20 такива помпи – при много обилни валежи и наводнение те служат за това водата да бъде изтеглена от полетата и да бъде вкарана отново в реката. Имаме такива помпи край Синдел, Разделна, Старо Оряхово, Дългопол.

С тази система ще можем много по-бързо да реагираме при аварийна ситуация, защото отнема време, докато нашият помпиер установи, че помпата е спряла. А това може да се случи и през нощта. Нашите работници не стоят на едно място, обикалят. И докато те сигнализират на аварийната група, може да мине много време. С новата система и аз, и аварийният екип ще получаваме сигнал на мобилните си телефони.

Подобна система сме сложили и с цел предотвратяване на кражби на вода, за да може да се преустанови неправомерното поливане. Подобна система вече функционира за помпите в Каварна, където можем да следим реалното количество вода, което излиза от нашите съоръжения и се подава на водоползвателите.

- Означава ли това, че има и кражба на вода?

- Да, това е сериозен проблем за нас. От една страна нарушения правят водоползватели, но те няма как да ги осъществят без участието на наши служители. Те от своя страна използват това, че съоръженията са в много окаяно състояние, че има много загуби по трасето, и подправят данните. Самите некоректни ползватели лъжат за площите, които поливат. Заявяват 50, а те реално са 200 декара, да кажем. Често един водоползвател започва да полива - по подписан с нас договор, а в същото време 3-4-ма други използват вода от същата помпа, после всичко се калкулира като течове. Хората разчитат на слаб контрол, на незаинтересованост от страна на служителите, на каквито са били свидетели от години. В резултат работещите в клон "Черно море" миналата година са си получили едва на два пъти заплатите, имаме служител, който е направил опит за самоубийство, положението е било доста трагично...

Сега хората си получават заплатите всеки месец и имат стимул да работят. Отстранени са нарушителите, доказана е вината им. Ръководителят на района в Каварна също е отстранен по тази причина. В момента се изготвя списък на всички материални загуби, които са установени през периода на неговото управление и за които имаме доказателства, че са извършени от конкретното лице, и ще сигнализираме съответните органи. Този човек е крал всичко възможно, по всевъзможен начин и е разчитал на това, че е имал доста контакти. Не съм първият, който прави опит да го освободи. Тримата колеги преди мен са правили също опити. И тримата са му отправяли последно предупреждение за освобождаване. Той е бивш депутат, бивш агент на ДС и с много контакти на национално и местно ниво, които му осигуряваха чадър. Но най-после успяхме да отстоим позицията си.

- Закърпили сте положението със заплатите, но какво ще направите за обновяване на техниката, от което зависи разширяването на дейността, а респективно и на приходите?

- В началото на сезона с един от водоползвателите в Каварна направихме следната договорка: Той много се опасяваше, че, ако в средата на сезона нашата помпа изгори и ние нямаме възможност да му подадем вода, реколтата му ще бъде унищожена. Затова се разбрахме той да купи нова помпа - на стойност 10 000 лв. Тя работи цяло лято и въз основа на това, че помпата вече е нова, той увеличи декарите, които обработва, от 600 на 1400 - зеленцучи и царевица. Ползва водата безплатно, докато разходът му достигна вложената в новата техника сума, и след това продължи да си плаща. Тази помпа е по-нов модел и има по-малък разход на електроенергия, което е плюс за нас. На 21 октомври (днес, в 11 часа) всички водоползватели в района на Каварна са поканени в нашата база на среща, за да обсъдим проблемите и да намерим вариант кой с каквото може да помогне, за да се случат нещата. В Каварна помпените станции са 19, но имаме 4 бракувани и една, която е отдадена на сдружение. Имаме няколко помпени станции, които са в добро състояние, но не се използват за поливане, защото няма достатъчно желаещи. За 50 декара, например, ние сме на абсолютна загуба.

Другият проблем е, че хората заявяват желанието си много късно. Затова искаме да конкретизираме проблемите и хората навреме да заявят колко декара възнамеряват да поливат, за да се подготвим навреме за самия сезон. Колкото повечето декари са около една помпена станция, толкова по-добре за всички. Защото земеделските производители ще имат по-голяма реколта, а повече пари ще влизат в "Напоителни системи". И ние ще имаме възможносттада поддържаме добре станцията и да си плащаме разходите.

- Професионалната Ви дейност е извън града, в същото време сте амбициран да станете общински съветник - в листата сте на коалицията "Реформатори и патриоти". 

- Да, с номер 24 в бюлетината и 15 за преференция. Искам да използвам енергията, която имам, да направим града по-добро място за живеене за всички. В работата си поддържам контакти с много зеленучкопроизводители. Убеден съм, че трябва да увеличим възможността те да продават продукцията си в град като Варна - българските зеленчуци са най-хубавите.

Бил съм и заместник-областен управител. Знам колко сериозни са проблемите със свлачищата на територията на община Варна. Ако има една по-добра комуникация между държавата и общината и се търсят някакви варианти за публично-частно партньорство за укрепване на тези терени, могат да се случват положителни неща за града и много инвестиции да се привлекат към нашия град. Сумите, нужни за укрепването, са големи, поради тази причина трябва да се търсят по-гъвкави варианти.