Готови са проектите за нова инфраструктура в "Аспарухово"

Животът

21-10-2015, 14:42

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Рибарското селище в местността "Карантината" ще се развие в етнографски комплекс

Имаме пълна проектна готовност за обновявяне на Аспарухово. В района предстоят инвестиции на стойност 100 млн. лв., които гарантират цялостна рехабилитация на улици, обновяване и развитие на парка, както и на рибарското селище. Това обяви на среща с жители на Аспарухово Иван Портних, кандидат на ГЕРБ за кмет на Варна.

По думите му ремонти предстоят за основните улици в квартала – "Първи май", "Народни будители" и "Кирил и Методий", а разширение с две платна - на ул. "Мара Тасева". Връзката на Аспарухово с централната част на града ще бъде съществено подобрена и след предстоящия ремонт на Аспаруховия мост. Проектирането е обезпечено от общинския бюджет, а мащабната и сложна реконструкция на стратегическото съоръжение ще бъде извършена с подкрепата на правителството. С 35 млн. лв. от държавния бюджет Аспаруховият мост ще бъде укрепен, ще се изградят велоалея, както и тротоар за пешеходно преминаване, обясни Портних.

Множество въпроси бяха поставени и за парка в района. Управленската програма на кандидата на ГЕРБ за кмет на Варна предвижда инвестиции в развитието на алейната мрежа, в изграждането на детски и спортни площадки. "Предвиждаме 4 млн. лв. да бъдат вложени в разширяването на парковата среда и в обособяването на зона за отдих и атракции. Целта ни е да развием уникалните дадености на района – широка плажна ивица и парк с огромен потенциал. Аспаруховият вал също ще бъде социализиран", допълни Иван Портних. Нови перспективи за туризма в района той очерта и чрез възраждане облика на рибарското селище в местността "Карантината". Проектът за него предвижда да се развие в етнографски комплекс, който да привлича жителите и гостите на града.Финансиране е осигурено и за изграждането на рибарско пристанище в Аспарухово. "Подписахме меморандум с Българската академия на науките, за да започне работата по проекта. Щом той бъде завършен, ще бъде обсъден публично. Целта ни е съоръжението да не натежи на общия пейзаж, а да бъде подходяща добавка към него", коментира Портних в отговор на въпросите на рибари.Той информира още, че има проектна готовност и за паркова зона по протежението на канала. В тази част на района се предвижда и изграждането на покрит басейн.За ремонта на двата охранителни канала - по ул. "Моряшка" и "Горна студена", тече процедура за избор на изпълнител на обществената поръчка. Финансирането – 8 млн. лв.,  бе спечелено от фонд "Солидарност" на ЕК, отчете Иван Портних и припомни, че екипът от Европейската комисия, който провери на място работата, даде висока оценка на община Варна за коректно проведените процедури.Вече можем да кандидатстваме с проекти не само по националните програми, а и директно в Брюксел. Доказахме се като добър партньор както на европейските институции, така и на държавата, затова само за 9 месеца Варна получи от правителството 50 млн. лв., подчерта кандидатът за кмет.По повод въпросите, свързани с проблеми с уличното осветление в някои местности, той обясни, че има решение – ще бъдат използвани старите лампи по главните пътни артерии на града, които в момента се подменят с осветителни тела последно поколение. "Това стана възможно чрез реализацията на проект по фонд "Козлодуй", обясни Иван Портних.Срещата с жителите на "Аспарухово" се състоя в читалище "Просвета 1927" по инициатива на кандидата на ГЕРБ за кмет на района Калина Белмезова и кандидати за общински съветници от листата на партията.