10 000 лв. глоба за счетоводна измама

Парите

21-10-2015, 21:25

Снимка:

в-к "Труд"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Това предвижда проект на нов закон

От 500 до 10 000 лв. глоба ще отнася шеф на предприятие, който позволи изготвянето на счетоводен документ или отчитането на операция, която изкривява финансовото състояние на фирмата. Такива ще са санкциите и при отчитане на фиктивни сделки и подкупване на длъжностни лица. Това предвижда проект на нов закон за счетоводството, който предстои да бъде приет на второ четене от парламента. Най-важните промени в него бяха обсъдени вчера на национална конференция с участие на представители на бранша и държавните институции.

Санкции ще се налагат и на самото предприятие - между 2000 и 10 000 лв. При повторно нарушение глобата ще се удвоява.
За първи път в този закон се въвеждат текстове, които изрично забраняват фалшивото счетоводство, коментира Наталия Чернева от Министерството на финансите. Тя припомни, че подобни разпоредби са били въведени в Наказателния кодекс. От Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) обаче настоявали забраната да се включи и в Закона за счетоводството. По мнение на Чернева е добре отговорността в тези случаи да се носи не само от ръководителите на предприятието, визирайки хората, които изготвят самите документи. "Много често счетоводните измами стават чрез счетоводители или финансови директори", коментира тя.
Според европейските изисквания в новите текстове се въвеждат и четири категории предприятия - микро, малки, средни и големи. Предвижда се още само част от малките фирми у нас да бъдат освободени от задължителен финансов одит. Облекчението ще важи само за предприятия с нетни приходи от продажби до 4 млн. лв., с балансова стойност на активите до 2 млн. лв. и персонал средно около 50 души.