Позиция за референдума

Мисия Варна

21-10-2015, 10:49

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

От ПП Възраждаме призоваваме нашите симпатизанти и всички останали граждани да гласуват с ДА на този национален референдум

"Толкова хора са неграмотни и няма да могат да гласуват. Това създава предпоставка за манипулации" – най-вероятно това е бил един от главните доводи на противниците на гласуването преди много години. Все пак трезвото мислене е надделяло и в днешно време сме свидетели как всеки гражданин има възможност да упражни правото си на глас.

На 25.10 гражданите ще имат възможност да отговорят на въпроса "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?" От ПП Възраждаме призоваваме нашите симпатизанти и всички останали граждани да гласуват с ДА на този национален референдум.

Главните ни мотиви за тази позиция са:

  • Това ще улесни участието на гражданите в изборите и референдумите. Пред това да гласуваме има редица пречки. Някои от тях биват временна невъзможност да се посети изборната секция и дългите опашки, които се извиват в определени часове от изборния ден.
  • Сънародниците ни в чужбина ще имат лесна и удобна алтернатива да гласуват. В момента някои от тях трябва да пропътуват стотици километри, за да подадат гласа си. Може би най-силният аргумент в защита на електронното гласуване е, че ще улесни българите в други страни да участват пряко в определянето на политиките на родината.
  • Ще се създадат предпоставки за участие на младите в гласуването. Много от младите хора са възпрепядствани от редица трудности и не могат или не искат да гласуват. Възможността да дадат гласа си електронно ще е добра алтернатива на това да прекарат часове в път до изборната секция и чакане на опашката от желаещи да гласуват.
  • Ще се намали тежестта на купения вот. На всички ни е ясно, че въвеждането на електронно гласуване ще повиши изборната активност в чужбина и страната. Това ще намали процентът на контролирания вот.
  • Електронното гласуване ще покаже, че България върви по правилния път – на иновациите, новите технологии и прогреса!

Като партия, която държи на мнението на народа и възможността на всеки човек да изказва мнението си пряко, ние изразяваме съжалението си, че от три, въпросите на прякото допитване до народа се ограничиха до един. Призоваваме настоящият парламент, правителство и президент да инициират и други референдуми в скоро време, защото волята на народа, а не интересите на определени кръгове, трябва да бъде основа за бъдещето на България.