Google предава на живо от операционната на МБАЛ "Св. Анна"

Животът

22-10-2015, 09:23

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Ендопротезирането на раменна става ще се гледа в реално време в цял свят през системата на търсачката

Смяна на раменна става ще се предава на живо през "Google – Italia" в цял свят, от операционната зала на варненската болница "Св. Анна" в петък. Оперативната интервенция ще извърши д-р Луиджи Фантазия – водещ специалист в ендопротезирането на раменна става, заедно с екип от университетската клиника по ортопедия и травматология във варненската болница – доц. д-р Руслан Попстефанов, ръководител на Катедра "Ортопедия и травматология", д-р Ивайло Митковски и д-р Николай Коларов – асистенти към катедрата.

На пациента, който е със значително износване на ставата, ще бъде поставена безплатно модерна раменна протеза, модел, който ще се имплантира за първи път в България. Изкуствената раменна става е предоставена от фондация "Черноморско-Средиземноморска медицинска академия", на чиято поредна инициатива "Work together" ортопедичната клиника в МБАЛ "Св. Анна" ще бъде домакин.

Запис и предаване в реално време на уникалната операция ще бъдат направени и от телевизионния канал на Медицинския университет. Интервенцията ще може да се наблюдава в аудиторията на МБАЛ "Св. Анна" и в учебния център на Медицински университет – Пловдив в рамките на провеждащия се там по същото време международен учебен курс по ортопедична анатомия – също инициатива на фондация "Черноморско-Средиземноморска медицинска академия".Раменното протезиране в България все още е в началото на развитието си, поради високата цена на протезите, които към момента се заплащат изцяло от пациентите. Ортопедичната клиника в МБАЛ "Св. Анна" е амбицирана да върви в крак със световните тенденции в раменното ендопротезиране и с тази on-line операция ще сложи началото на въвеждането в клиничната практика на още една специална ендопротезна конструкция, обясни дни преди демонстрационната операция доц. Руслан Попстефанов.