Д-р Георги Илиев: Варна трябва да има Студентски град

Животът

22-10-2015, 09:40

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

До момента липсва визия за изграждането на Варна като сериозен образователен център, заяви кандидатът за кмет на район "Приморски"

Не може в град като Варна, в който има толкова много, авторитетни и различни като научна сфера висши училища и да няма единен център, който да работи върху по-мащабни проекти, свързани с обучението и реализацията на младите хора, заявява кандидатът за кмет на район "Приморски", в който са съсредоточени почти всички вузове в града, д-р Георги Илиев. До момента липсва визия за изграждането на Варна като сериозен образователен център.

Образованието е в основата на всяка успешна икономика. Парадоксално е, че в град с 5 големи университета няма нито развито производство, нито дори силна и конкурентна сфера на услугите. Проваляме се дори в туризма в сравнение с Южното Черноморие, което е обидно за града на първия български морски курорт – Св. Константин и Елена, смята кандидатът на местната коалиция "Реформатори и патриоти – Решението за Варна" за кмет на район "Приморски".

Не се прави достатъчно и за осигуряване на студентите на условия за пълноценен отдих, спорт и заетост, категоричен е специалистът по ушно-носно-гърлени болести Георги Илиев. Той смята да работи за обособяването в рамките на район "Приморски" на Студентски град с подходящата за целта инфраструктура, в това число спортни площадки, места за отдих и учене на открито, фитнес на открито. В част от дейностите по изграждането на съоръженията от проекта могат да бъдат включени и студенти по общинска програма за временна заетост, за да се подпомогнат младите хора в прехода между студентската банка и първото сериозно работно място.Георги Илиев планира благоустрояване на територията около Студентските общежития, както и лобиране пред ректорите на университетите да обединят усилията си за саниране на сградите.За да се осигури безопасността на учещите и работещите в Студенския град, ще бъде обезпечен от районната администрация с помощта на МВР и общината център за наблюдение и охрана. Към него ще бъдат присъединени и всички площадки, райони около учебните заведения, както и обществените паркинги в района, е предвидено в програмата на кандидата на реформаторите и патриотите.Георги Илиев предвижда да бъде създаден и обществен съвет като консултативен орган към районната администрация, в който бизнес, община и представители на вузовете и студентските съвети да разработват обща програма. Тя ще включва от една страна квалификация на кадри за нуждите на бизнеса, а от друга – разкриване на работни места на завършващите специалисти.