Електронното гласуване по света

Мисия Варна

22-10-2015, 11:53

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Трябва да се има предвид, че пречките пред тази технология са доста – технически и законодателни

За последните 15 години ставаме свидетели как Интернет и технологиите се развиват с всеки изминал ден. Това неизбежно води и до имплементирането им във все повече сфери от живота ни. На 25 октомври българите ще имат възможност да отговорят на въпроса "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?" От ПП Възраждане смятаме, че верният отговор на този въпрос е ДА. Ако България иска да следва пътя на технологичното развитие, то не можем да стоим в XX век и да затваряме очите си за най-новите иновации.

Електронното гласуване – къде го има по света

Естония – държавата изпробва електронното гласуване за пръв път през 2005 година. Тогава гласувалите през Интернет са едва 9317 човека. През 2014 обаче подадените по електронен път гласове са над 176 хиляди или около 31% от всички гласове. Тук е момента да напомним, че Естония е държавата с най-добро електронно правителство и световен рекордьор за най-бърза регистрация на фирма – 18 минути и 3 секунди. Определено е една от държавите, които трябва да ни служат за пример.

Канада – в някои провинции на Канада е въведена възможността да се гласува по електронен път. Законодателството в страната обаче все още не позволява това да се случи на национално ниво. Настроенията обаче са добри и за никого няма да е изненада ако Канада въведе опцията за гласуване по Интернет в близките години.

Норвегия – критиките към електронното гласуване в Норвегия са доста популярни. През годините страната на няколко пъти е експериментирала с различни технологии, но скептицизма у гражданите се запазва. Главните им страхове са, че има опасност за изтичане на личните им данни и за анонимността на вота им. Въпреки това почитателите на електронното гласуване в страната се увеличават постоянно.

Швейцария – това е страната, в която пряката демокрация чрез референдуми е най-широко застъпена. Швейцария е и една от най-развитите държави в света. През 2000 година започва работата по проект за имплементиране на дистанционно електронно гласуване. В момента то е достъпно само за живеещите в чужбина, но се очаква да бъде въведено и за останалите граждани.

Индия – като една от най-бързо развиващите се държави, Индия е страната, в която гласуване с машини е най-масово и спестява огромни средства от разходите за бюлетини. От 2011 насам в отделни индийски провинции се провеждат и експерименти за въвеждане на дистанционно електронно гласуване. Предполага се, че до няколко години то ще стане факт и на национална основа.

Електронното гласуване – кога ще стане реалност

Трябва да се има предвид, че пречките пред тази технология са доста – технически и законодателни. Ето защо, дори и повечето граждани да изберат ДА на референдума, то едва ли ще бъде пълноценно въведено в следващите 5 години. През 2020 година технологиите ще са още по-напреднали и сигурността в Интернет пространството ще е на много високо ниво. Ето защо, от ПП Възраждане агитираме в полза на тази иновация, която ще е доказателство, че страната ни мисли за бъдещето и не живее в миналото.