Ивайло Комитов: Ако до 2 години не видите резултати, подавам оставка

Мисия Варна

23-10-2015, 02:56

Автор:

Рада Друмева

Всичко от Автора

Не мога да лъжа хората и да обещавам невъзможни неща, казва единственият независим кандидат за кмет на район "Аспарухово"

- Г-н Комитов, Вие сте независим кандидат и понеже няма партия зад Вас, се налага да научим повече за това кой сте, отколкото за идеите, които изповядвате.

- Аз съм Ивайло Комитов от Аспарухово. Приятелите ме познават като Иво, макар че напоследък, често чувам да ми викат и "чичо Иво" - надявам се да е заради все по-честите ми включвания в ожесточените полемики за проблемите на квартала, а не защото скоро ще навърша 44. Както стана ясно - роден съм в Аспарухово, отраснал съм на мястото, където живея и днес. Макар че съм обитавал и други части на квартала. Тук отглеждам децата си. Тук са най-близките ми приятели.

Роден съм на 12 октомври. 10 години плавах по моретата - от най-ниското до най-високото стъпало в изпълнителския състав на екипажа. Бил съм и капитан - на рибарските кораби "Яни", "Свети Никола" и "Свети Георги". Пет години - от май до ноември, всяка сутрин излизахме с "рекетата" за риба.

После дойде времето на сериозното навлизане в бизнеса - в продължение на 5 години, до 2010-а, управлявах собствената си фабрика за дограма.

Сериозна школа бяха и 3-те години като управител на клон "Черно море" на "Напоителни системи" ЕАД. Това беше единственият период, в който дружеството - на практика във фалит преди това, беше на печалба - стигнахме 1 млн. лева, а хората редовно получаваха заплатите си, при това увеличени с 25% въпреки световната финансова криза и факта, че преди това бяха пуснати в неплатен отпуск или преназначени на 4 часа заради липсата на пари за заплати. Най-голямата ми гордост от работата ми в "Напоителни системи" са единствените, създадени след 1989 г., напоителни полета във Варненско - 3 хил. дка край село Цонево. В момента се занимавам със земеделие - обработвам близо 5 хил. дка, под аренда... И все по-често - покрай предизборните страсти и обещания, се сещам за поговорката: "каквото посееш, това и ще пожънеш".

Щастливо женен съм. Имам дъщеря на 15 и син на 4 години. Съпругата ми Мая е стоматологична сестра. Убедена е, че решението ми да се кандидатирам за кмет на район "Аспарухово" е правилно и това е най-силният ми коз да вярвам, че ще успея. А също и фактът, че съм независим. От партии, НПО-та, "кръгове по интереси" и финансови мнозинства. Още не знам какво мисли по въпроса тъщата, но се надявам и нея да убедя.

- Оценявам чувството Ви за хумор, но проблемите на "Аспарухово" са много сериозни, с насмешка няма да бъдат решени...
- Разбира се, това, че съм роден и израстнал в "Аспарухово" не ме прави автоматично подходящ за кмет на района. Това, да кажем, е случайност, съдба. Днес продължавам да живея в района, да отглеждам тук децата си. Това вече е моят избор. Нещо повече - няма ден, в който да не живея с проблемите на района. Това вече е отговорност. Защото това са и моите проблеми. Защото на мен ми пука. Пука ми в какви домове живеем. Пука ми какво дишаме, каква вода пием, с какво храним децата си. Пука ми по какви улици се връщаме вечер у дома. Пука ми безопасни ли са тези улици за децата ни. Пука ми има ли мир и разбирателство в района ни. Пука ми дали някой краде или ни ощетява с бездействието си. Затова се и захванах с тази кампания. Защото искам нещата в района да се променят. Просто е. Като мотивация. И не толкова като изпълнение, признавам: правомощията на един районен кмет не са много. Затова не се опитвам да заблуждавам хората, че ще построя втори мост до Аспаруховския. Нито, че ще изградя тук заводи и фабрики, предлагащи заетост и достойни заплати. Няма, че ще вдигам пенсии и да раздавам жилища на всички нуждаещи се. Да говоря така, значи да лъжа. А, който ме познава, знае, че това няма да съм аз. Аз обичам точната, мъжка приказка. Затова и обещанията, които давам по време на кампанията, са съвсем изпълними. Ние нямаме нужда от партии. Писна ни все да са тук по избори и да обещават, а после – да изчезват. Време е да осъзнаем, че нашият живот е тук и сега и ние можем да го управляваме.

- В такъв случай какви са ангажиментите, които поемате пред бъдещите си избиратели?
- На първо място ще започна с пълна ревизия на дейността на районната администрация през последните 4 години. Ревизия по какви критерии са раздавани безвъзмездните помощи за пострадалите семейства при бедствието, сполетяло нашия квартал. Ревизия на издаваните разрешения за строителства , ПУП-ове, разрешения за временни преместваеми обекти. Ревизия по какви критерии и как са настанявани в общински жилища и колко нуждаещи са "крайно нуждаещите се". Ще искам пълна проверка и за това как и дали са издавани констативни нотариални актове за имоти в селищните образувания Боровец, Ракитника, Зеленика, Прибой, ще ревизирам защо затвориха ресторант "Комета" и барчето до игрищата, а настаниха една долнопробна барака, неотговаряща на никакви санитарно-хигиенни изисквания по средата на парка, ще ревизирам защо събориха култовия за Аспарухово р-т Рибката, кой колко пари е искал, за да не се случи това. Това ще е първата ми работа.Казано на наш език: Ще им разкажа играта.

Освен това ще настоявам нашите данъци да се харчат за за нашия квартал! Районните администрации имат контролни функции. Чудесно: кой и как е копал в района е ангажимент на кмета и екипа му. Но само дотук: кметът може да подаде сигнал за некачествената работа. Който да потъне в дебрите на бюрокрацията и да пътува безкрайно дълго до този, който има правомощията да отсъди наказание. Как се случват и решават сега ремонтите? С решение на Общинския съвет. Да, уж, по предложение на кмета на съответния район, но с благоволението на онези 51 души, повечето от които са стъпвали в "Аспарухово" само за парадни снимки с доброволците след наводнението. Затова част от данъците, които жителите на района плащат към общинската хазна, трябва да идват директно тук. И да бъдат разпределяни за нуждите на квартала, а не да чакаме тази година да се оправи центърът на града, а за нас - когато има. Така ще сложим точка на глупавото гадаене - ще има ли пари за кърпежи на улиците, на кои от тях, кой и как ще ги избира. Защото няма какво да се лъжем - тези, които решават, не знаят дори имената на улиците в квартала ни. Ако вземем този проблем в свои ръце, ще спрем да страдаме от некачествената работа на фирми, избрани централно, за безконтролно дълъг период от време.

Знаете, че полемиката за ромите в "Аспарухово" е много гореща. От една страна заради незаконните постройки по бреговете на дерето на ул. "Горна Студена", от друга - заради идеята на общината да строи тук блок за социално слаби варненци. Затова нека да сме наясно: Циганите от "Максуда" и бежанците - далеч от домовете ни! В "Аспарухово" няма място за социални жилища за малцинствата и по това няма две мнения. Районът ни няма да е гетото отвъд канала. "Аспарухово" винаги е живяло в мир. Българи и роми, християни и мюсюлмани винаги са споделяли едни и същи радости и тревоги тук. Няма да позовлим това равновесие да бъде нарушено. Всеки обаче, трябва да има своите права и отговорности. Затова ще има ред и за песнопенията от джамията, която оглушава домовете ни няколко пъти на ден. Ще има правила и за Евангелистката църква, неясно как настанена в помощни помещения в двора на училище "Любен Кравелов".

- Някъде в социалните мрежи мярнах Ваша снимка с надпис: "Аз не купувам от лаФката?"...
- Така е. Не може павилионите "Лафка" да продават алкохол, цигари и талони за хазартни игри на метри от трите училища в района. До училище "Христо Ботев" "лафките" са даже две. В праватa и задълженията на районната администрация е да спре това! В същото време ще направя проверка и ще пристъпя към отстраняване на всички автомати за продажба на кафе и чай в района. Не можем да допуснем съмнителни хигиенни норми и качество на водата, с които се приготвят напитките, да увреждат здравето на аспаруховци.

- Това ли са най-големите проблеми на района?
- И това. Разбира се, страдаме и от ежедневните неуредици, характерни за целия град. Затова задача номер едно е ремонт и цялостна рехабилитация на улиците в квартала. Но това трябва да стане в ясно обявена последователност, според приоритетите: натоваренеост на улицата, близост до училища, детски заведения и болници, сегашно състояние. Едновременно с това ни трябват нови тротоари без паркирани коли по тях - контрол, който е изцяло по силите на районния кмет. След това идва ред на благоустрояването на междублоковите пространства. И разбира се - жесток контрол и глоби за чистотата на района, разкопаванията за ремонт на подземната инфраструктура, за висящи кабели, за спазване на разрешителните за строителство, за незаконни постройки, за заустване на отходни канали, за поставяне на преместваеми и временни обекти.

- Споменахте канали, предстои укрепване и довършване на охранителните канали на улиците "Моряшка" и "Горна Студена"...
- Какви охранителни канали? От какво и кого охраняват те? Сегашният кмет на района от хората, чиито домове бяха наводнени през щни миналата година ли? Това са отводнителни канали, чието укрепване няма смисъл без изграждане на отводнителна мрежа на всички улизинад тях. След строителните работи за близо 10 мнл. от фонд "Солидарност" на ЕК ще имаме два канала, до които водата ще тече спокойно през дворовете на хората и ще подкопава къщите им. Цялостен проект за отвдняване на квартала е нужен, без него уксрепването на деретата е само пара в свирката.

- Хората най-често се оплакват от липса на работа, от ниски доходи. Има ли ресурс в ръцете на районния кмет да промени това?
- Зависи за кой районен кмет питате? Разбира се, че всеки инициативен и далновиден кмет може да помогне на съкварталците си. "Аспарухово" и "Галата" имат уникална природа: зеленина, плажове, съчетани с исторически забележителности. В същото време туристическата инфраструктура е слабо развита, а на места тотално липсва. Лесен достъп до плажовете и археологическите находки, както и места за паркиране извън алеите и зелените площи са основната ми задача в тази посока. 200 дка. пустеещи площи има в парка на "Аспарухово". Те трябва да бъдат облагородени. Върху част от тях трябва да бъде изградена зона за къмпинг, който да даде нов тласък на развитието на туризма в района.

- В "Аспарухово" кандидатите за кмет са най-много, най-много са и независимите претенденти за поста.
- Не е вярно, аз съм единственият независим. Имаше регистрирани 3 инициативни комитета за издигане на независими кандидати. Единият вече е подкрепен от БСП, вторият беше порязан с подписите от ОИК. След като подробно се запозна с моята предизборна програма, той - Борислав Барийски, реши да подкрепи мен и сега работим заедно в кампанията, за да гласуват повече хора с моя номер в бюлетината - 37.

- Твърдите, че сте независим. Колко време ще останете такъв?
- Точно две години! Такъв срок съм си дал - ако дотогава видя, че продължава нищо да не зависи от районния кмет на "Аспарухово", че няма резултат от ангажиментите, които съм поел пред хората от "Галата" и "Аспарухово" - ще подам оставка и овакантявам мястото.