Христо Христов: Два пъти повече паркоместа и два нови парка в "Младост"

Животът

23-10-2015, 10:46

Автор:

Радио Фокус

Всичко от Автора

През 2016 година ще стартира изграждането на нов православен храм

- Г-н Христов, на финалната права сме на предизборната кампания, активно се срещате с граждани, какви проблеми поставят те по време на срещите Ви?
-Проблемите са свързани основно с инфраструктурата, с площадките, градинките, тротоарите. Припомняме на хората, какво е направено, обясняваме какво предстои да се направи.
-Какви са видимите резултати за район "Младост" след мандат 2011- 2015 година?
- Изпращаме един успешен мандат, а видимите резултати са в последните две години. Визирам ремонтите на основни булеварди в града, ремонтите на детските площадки, започват да се правят и велоалеите. Морската градина е преобразена. Реализирани бяха големи проекти, като реконструкцията на градската пречиствателна станция и дълбоководното заустване на пречистени отпадни води в курорта Златни пясъци, започна изграждането на регионалното депо за отпадъци и т.н. Това е в посока на опазването на околната среда, което е изключително важно.
Що се касае за "Младост" – тук също има реализирани много проекти. Започвам с детските площадки, които бяха много голям проблем. В момента изграждаме 53 площадки в района, от които 41 вече са готови. Започваме реализацията на един голям проект - "Моето зелено Трошево". Това реално е цялостна визия за развитието на един микрорайон – с увеличаване два пъти на паркоместата, с ремонт на детските площадки и изграждането на две нови, озеленяване, пейки тротоари, осветление и т.н. Това са все неща, които вълнуват хората.
- По време на вашия мандат започна и събарянето в кв. "Максуда"..
- Още миналата година започнахме масови действия по събарянето на незаконното строителство, но реално тези действия са от 4 години, защото подготовката на едно такова събаряне е доста сложен и тежък процес. Защото ако не си свършим добре работата следват санкции от Европейската комисия, от Европейския съд за правата на човека, поради което този процес се забавя във времето. Въпреки това, миналата година съборихме 40 къщи, в които се бяха самонастанили граждани, които освен всичко бяха опасни за здравето им. Тази година съборихме около 50 незаконни постройки, от които 46 бяха в дерето на "Пеячевич". Продължаваме действията в тази насока, като имаме готови нови 147 преписки, като другият месец предстои връчване на констативни актове. Така че продължаваме работата. Важно обаче да уточня, че през последните 30-40 години в тази насока във Варна не е било вършено нищо. Аз като отидох преди 4 години в кметството нямаше нито една такава преписка. Така че за незаконното строителство имаме твърдата амбиция и аз и г-н Иван Портних да решим тези проблеми и смятам, че го доказахме през последните две години.
- Каква е визията Ви за развитие на район "Младост"?
- Визията за развитие на района е да не се работи никога повече на парче. Ще се правят идейни проекти за малките микрорайони, ще се обсъждат с хората, за да могат и те да си кажат мнението. Целта ни е увеличение поне два пъти на паркоместата, защото знаете колко е тежко положението с паркирането не само в центъра, но и в кварталите. Догодина започваме ударни ремонти на спортните площадки, както и изграждането на нови такива. Това което предвиждаме в район "Младост" за догодина е изграждането на двата нови парка, като вече трябва да са влезли в сила двата нови ПУП-а. Единият ще е с площ от 33 дка и теренът е зад поликлиниката. Предвижда се в парка да има детски и спортни площадки, алеи, пейки, тенис корт, амфитеатър. Вторият парк, чието изграждане ще започне може би дори в края на октомври, ще е с площ над 22 дка - теренът е над детска градина "Делфинче". Искам да отбележа и нещо друго много важно. Догодина ще стартира изграждането на нов, голям православен храм, защото в нашия район има само две църкви и един параклис. Идеята е новият храм да бъде в непосредствена близост до параклиса, като вече водим разговори с дядо владика.
-Какви са основните послания, които отправяте към избирателите?
- Основните послания към избирателите са да внимават с това, кой какво им обещава. Ние залагаме на това, което вече сме направили. Виждате, че в последните дни се излива страхотна помия по всички кандидати, но аз съм сигурен, че хората могат да отсъдят правилно, кой какво е направил за тях. Имаме амбицията и възможността да направим Варна по-добро място за живеене.