Брутален обирджия, убил една от жертвите си, поиска намаляване на присъдата

Крими

23-10-2015, 14:49

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Рецидивистът признава за грабежите, но твърди, че други хора са пребили стареца

Михаил Алексиев, осъден на 18 години затвор за три грабежа, на вещи и пари от различни хора във Варна обжалва днес пред Варненския апелативен съд първоинстанционната присъда. В края на юни тази година Варненският окръжен съд призна вината на 52-годишния безработен подсъдим затова, че за времето от 10 до 17 септември 2013 г. във Варна при условията на продължавано престъпление и на опасен рецидив, отнел чужди движими вещи от владението на двама мъже и на едно семейство с употреба на сила. След единия от грабежите, придружен с причиняване на средна телесна повреда пострадалият е починал.

Пресслужбата на съда припомня, че Алексиев бил многократно осъждан за престъпления срещу собствеността. Само няколко дни след изтърпяването на поредната си присъда в Бургас за кражба, Михаил извършил трите брутални грабежа във Варна. На 10 септември 2013 година заговорил мъж в района на Автогарата и така разбрал, че той носи в себе си старинни монети. Решил да го ограби и сложил бензодиазепин в чашата му. След като мъжът заспал Алексиев задигнал не само монетите и наличните му пари, но и сакото на пострадалия. Минувачи открили тялото на безпомощния мъж, а в МБАЛ "Св.Марина" установили и вида на упойвайщото вещество.

Още на следващия ден Алексиев се запознал и се разприказвал с поредната си жертва – възрастен варненец, който дори го поканил на чай у тях. Старецът обаче се усъмнил, че гостът иска да сложи нещо в чашата му и изхвърлил чая. Тогава подсъдимият се нахвърлил върху 89 годишния мъж, вързал му ръцете с електрически кабел, седнал върху гърдите му и започнал да го бие безмилостно. Измъчвал го докато мъжът не посочил къде държи парите си. Алексиев не само отнел парите на възрастния варненец, но и претърсил жилището му, след което задигнал газов пистолет, повече от 100 патрона и различни вещи – всичко на обща стойност 782,82 лв. След бруталния набег подсъдимият заключил жилището на стареца, а с парите му си купил мобилен телефон. Пострадалият успял да се добере до балкона, за да извика помощ. Близките му го отвели в МБАЛ "Св.Анна", където лекарите лекували множеството му травми, счупени ребра, гръдна кост, щитовиден хрущял и др. 18 дни по-късно пострадалият починал в реанимацията на същата болница. Съдебно-медицинската експертиза била категорична, че причина за смъртта на възрастния мъж е тежката гръдно-шийна травма и усложненията, развили се след нея.

Седмица по-късно, на 17 септември 2013 година Алексиев отново използвал познатия трик, заговорил възрастен мъж, който го поканил във вилата си. От гостоприемните си домакини подсъдимият успял да задигне 150 лева, но тъй като бил заварен на местопрестъплението отново използвал сила и удари. Успял безнаказано да задигне освен пари и различни вещи – всичко на обща стойност 959,18 лв.

20-на дни по-късно Алексиев бил установен и задържан в дома на свой приятел във Вълчи дол. Както пред първата, така и пред втората съдебна инстанция Михаил Алексиев не изразява никаква критичност или съжаление за престъпленията. Признава за грабежите, но твърди, че други хора, които не били разпитани по делото са пребили стареца, който починал по-късно. Подсъдимият моли за намаляване размера на наказанието.

Прокуратурата е категорична, че присъдата от 18 години затвор при първоначален строг режим е справедлива и съответна на извършените тежки престъпления – три грабежа, единият от които приключил със смъртта за пострадалия. Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в 30 дневен срок.