Вместо цветя див коноп расте в центъра на Кранево

Животът

23-10-2015, 19:37

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Къде са парите за озеленяване, пита селото

Дни преди местните избори в неделя Кранево ври и кипи. В туристическото село някой е разпространил разпечатка на бюджета на кметството, който иначе би трябвало да е публично достояние за избирателите. В него местните жители са открили харчове, за които няма видими следи в селото. Като например 85 450 лева за озеленяване и опазване на околната среда. В центъра на селото вместо цветя расте див коноп, който предизвиква не малко шеги сред туристите. Преди години кметът Румен Николов разставил пластмасови саксии по тротоарите, но те така и си останали празни. Дърветата и тревните площи също не се поддържат.

Недоумение будят и 5-те хиляди лева в перо "Туризъм", които били предназначени за указателни табели, рекламни брошури и карта на Кранево. Резултатът от тази инвестиция в основния поминък на селото също никой не е виждал.

И друга сума неоснователно присъства в бюджета, според местните жители: 71 000 за чистота - доплащане за сметосъбиране по улиците, които не са включени в обществената поръчка на община Балчик. Постоянните обитатели на селото свидетелстват, че графикът за събиране на сметта (3 пъти седмично през лятото и веднъж седмично през останалата част на годината) изобщо не се спазва, а след камионите остават изсипани боклуци и мръсотия.

Куриозна е и сумата от 10 000 лева (удвоена през последните 2 години) за поддръжка на пазарите в Кранево, каквито в селото няма от няколко години - след построяването на абсурдния Търговски център в центъра.

Жителите на селото отричат и да са видели ремонтирани улици в Кранево, нищо, че според бюджета на кметството за това са похарчени 10 000 лева.

При актуализацията на бюджета от 1.11.2014 г. Общинският съвет в Балчик гласува на кметство Кранево да бъдат отпуснати 32 000 лева за изграждане на нова улица (под спортните площадки) и 45 000 лева за две нови игрища. Сумите са отчетени като усвоени в отчета на бюджета за 2014 г. Срещу първата от тях в Кранево обаче има само започната улица с малко чакъл и бордюри. Подобна е и ситуацията със средствата, отпуснати за остраняване на последиците от наводнението през юни миналата година.

"Бездомните кучета и котки в Кранево също са много голям проблем, за който сякаш никога не е търсено решение. Подходите към плажа са в безобразно състояние. Пясъчната коса на устието на река Батова пък предизвиква огромни разливи, които рушат и малкото заведения на плажа. Безхаберието е толкова голямо, че мостът в резервата Балтата, отнесен при наводнението миналата година, така и си седи, метнат на една страна. Колко усилия и колко пари са нужни иначе здравият мост да бъде върнат върху бетонните постаменти на двата бряга? А без него туристите не могат да използват плажовете на север от Кранево", обяснява Даниела Пеловска, която е впрегнала цялата си енергия и богатия си опит в политиката и бизнеса, за да върне туристическата слава и поминък на Кранево.