Въпреки саботажа на ЦИК референдумът ще влезе в парламента

Новините

26-10-2015, 08:49

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

71% от гласувалите искат електронно гласуване

Въпреки саботажа на ЦИК референдумът ще влезе за разглеждане в парламента. "Зле написаното указание" на комисията за допитването да се гласува само при изрично заявено желание на гласоподавателя бе забелязано още миналата седмица, но едва вчера към 12 часа комисията разпореди на секционните комисии задължително да дават на хората от всички бюлетини. По последни данни в допитването за електронния вот са участвали 35%. Така референдумът има шанс за успех, тъй като надхвърли изискваната от закона активност от 20%. Изпълнено е и второто условие да влезе за разглеждане в НС - поне половината от участвалите във вота да са отговорили с "да", сочат данните от екзитпола на "Алфа Рисърч" и "Маркет линкс". Според тях над 71% от хората са подкрепили гласуването по интернет. 

Проблемът с бюлетините за националното допитване излезе наяве още в началото на изборния ден. Интернет и медиите се препълниха с оплаквания на граждани, че в секциите не им дават бюлетина за референдума, ако сами не си я поискат. Проверка на "Сега" в различни секции показа, че секционните комисии действат избирателно - на някои места членовете им питаха гражданите дали искат бюлетина, на други - не. Читатели сигнализираха, че в някои секции хората са влизали веднъж в тъмната стаичка, за да гласуват за местна власт, и още веднъж, за да пуснат бюлетина за референдума. Постъпиха сигнали, че на места дори са направили две тъмни стаички - практика, която ЦИК твърди, че е за препълнени секции, но гласуващите настояват, че е трябвало да влизат в едната за допитването, а в другата - за кметския вот. 

"В една кабина се гласува и за местни избори, и за референдум. Това дали питат избирателите, или не ги питат ще гласуват ли за референдум не е никакво нарушение", обяви сутринта говорителят на органа Камелия Нейкова. Нарастващият брой оплаквания, вече пристигащи в самата ЦИК, обаче я принуди да предприеме мерки и на обяд излезе със съобщение към СИК-овете да предоставят на избирателите всички бюлетини. Както и че в кабините за гласуване се влиза само по веднъж, а не както обяви преди това - че ако избирателят е пропуснал да упражни правото си за референдума, може да се върне и да гласува. И тук дойде поредният абсурд - комисията поиска от медиите да разпространят инструкцията й заради срива в нейния сайт.