Как е правилно да се храним през есента

Тези съвети ще засилят имунитета и ще повишат тонуса ви

По време на есенния сезон е много важно да се внимава каква храна приемаме. През този сезон често се сблъскваме с настинки и авитаминоза. За да се намали рискът от заболяване е необходимо да се ползват само най-полезните дарове на есента.

Комплексни въглехидрати

През есента тялото отчаяно се нуждае от въглехидрати и полизахариди тъй като те са доставчиците на енергия. Те също насърчават правилният метаболизъм и усвояване на вещества. За разлика от простите въглехидрати, комплексните се усвояват много по-бавно и следователно не повишават нивата на кръвната захар. Най-важните представители са: зърнените храни, зеленчуците, плодовете и задължително зелени салати. Освен това, тези храни съдържат фибри, което помага за премахване на токсините от тялото.

Укрепване на имунната система

В очакване на зимата просто трябва да се засили имунитета иначе ще ви атакуват грип и остри респираторни заболявания. Особено внимание следва да се обърне на състоянието на стомашно-чревния тракт. Важна причина за спада на имунитета е проблемът запек. За да се избегне тази ситуация, яжте хляб с трици, добавяйте трици към всяко възможно ястие и печени изделия, консумирайте повече салати от зеле и моркови. Също така е полезно всяка вечер да се пие чаша айрян със средно съдържание на мазнини и стайна температура.

Подобряване на настроението

Всеки човек трябва редовно да се презапасява с триптофан - аминокиселина, която е необходима за хормона на щастието серотонин. Най-много триптофан ще намерерите в какаото и бананите. Системното използване на какао стимулира умствената дейност, повишава жизнеността, подобрява настроението. Бананите намаляват кръвното налягане, подобряват тена и най-важното - облекчават стреса.