Пътната агенция монтира 20 електронни знака за 630 хиляди лева

Новините

27-10-2015, 07:27

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Едни от първите електронни знаци бяха монтирани край Симитли, по пътя към Гърция през Кресна

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) монтира електронни знаци по европейски проект по основни критични направления, съобщиха вчера оттам. Досега работят 15 от тях, а останалите ще бъдат включени до края на седмицата.

Стойността на модерните електронни табла е 631 хил. лв., което прави по 31 500 лв. за всяко едно от тях. Според пътната агенция обаче в случая се въвеждала цялостна система, при която информацията може да се изменя дистанционно, а не просто за монтиране на обикновен пътен знак. Електронните табла са поставени на участъци с динамично променящи се пътни условия, като например планинските проходи, казват изпълнителите на проекта. Засега са обхванати няколко основни направления - софийското околовръстно, пътищата Видин - Монтана, Симитли - Струмяни, Русе - Разград, Златна Панега - Плевен, Русе - Бяла, Габрово - Шипка, София - Перник, Божурище - Калотина, Варна - Бяла, Нови Искър - Своге, Асеновград - Смолян.

Системата ще уведомява шофьорите за актуалната обстановка, за временни ограничения и алтернативни маршрути, ще предупреждава при катастрофи, бедствия и аварии. Чрез комбинация от светодиоди с два цвята ще може да се изобразява както текст, така и символ на определен пътен знак.

Общата стойност на проекта е близо 6 млн. лв. По него вече са изградени 100 преброителни пункта за автоматично отчитане на трафика и 6 устройства за следене на метеорологичните условия. Наскоро беше пусната и системата LIMA - безплатно мобилно приложение за шофьорите. От 30 септември досега LIMA е изтеглено от над 63 000 потребители, регистрирани са и 1.2 млн. посещения.