ГЕРБ маха имунитета заради Сидеров

Крими

27-10-2015, 07:08

Снимка:

Офнюз

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Намерението е депутатите да не носят наказателна отговорност само за изказаните мнения и за гласуванията си в Народното събрание

Да падне депутатският имунитет за престъпления от общ характер, предложи ГЕРБ часове след поредното изстъпление на лидера на "Атака" Волен Сидеров и заместника му Десислав Чуколов в НАТФИЗ в изборната нощ. За първото им нахлуване в сградата на академията в петък вечерта главният прокурор Сотил Цацаров поиска в понеделник сутринта сваляне на депутатския им имунитет и разрешение за задържането им.

Намерението на ГЕРБ е депутатите да не носят наказателна отговорност само за изказаните мнения и за гласуванията си в Народното събрание, съобщи председателят му Цецка Цачева малко след като получи искането на Цацаров.

Според сегашния чл. 70 на конституцията депутат може да бъде задържан и обвинен само за престъпление от общ характер, и то с разрешение на НС, освен ако сам не се откаже от имунитета си. При заварено тежко престъпление, т.е. което се наказва с над 5 г. затвор, разрешение за арест не се иска, но незабавно се уведомява парламентът. Когато НС не заседава, разрешенията за арест и обвинение дава шефът му.

ГЕРБ започва консултации с другите партии в парламента за отпадане на депутатския имунитет още във вторник. "Надяваме се да получим подкрепа", каза Цачева.

Поправката не е възможна в рамките на вече започналата процедура за промени в конституцията, свързани със съдебната реформа, които минаха първото четене и при които изтече срокът за нови предложения преди второто гласуване. За отпадането на депутатския имунитет ще има нова процедура за промяна в основния закон.

"В последните дни българската общественост е скандализирана от брутални прояви на народни представители, които злоупотребяват със статута си", коментира Цачева поведението на Сидеров и Чуколов. От името на ГЕРБ тя осъди действията им. "Те са в грубо противоречие на правовия ред, неспазване на закона, нарушение на демократичните устои на държавата и погазване авторитета на институциите", подчерта Цачева.

Според нея действащите текстове в конституцията затрудняват работата на правоохранителните органи при случаи като този със Сидеров.

Ако до сряда той и Чуколов не се откажат доброволно от имунитетите си, парламентът ще сформира комисия. Тя ще се запознае с исканията на главния прокурор и ще излезе с доклад, който ще бъде съгласуван в НС.

Волен Сидеров трябва да бъде респектиран с цялата строгост на закона, заяви лидерът на АБВ Георги Първанов и даде знак, че депутатите му ще подкрепят предложението на ГЕРБ за премахване на депутатския имунитет.

Органите на МВР се държаха мъжки, запазиха самообладание и трябва да ги окуража да действат по-строго по отношение на такива субекти, когато става дума за престъпление срещу обществения ред, каза Първанов. АБВ ще инициира срещи, разговори и дори решение на НС, защото то “трябва да покаже воля да се разправи с подобни субекти, които хвърлят тъмна сянка върху парламентаризма”.

Текстът в конституцията е достатъчно изричен, че за заварено тежко престъпление може да бъде задържан и депутат, коментира соцлидерът Михаил Миков. Според него бездействието на държавата в нощта на вота било, за да се поддържа живо риалитито "Сидеров", което "подмени това, което се случваше в изборната нощ в секциите и в ОИК, където се поправяха протоколите".

Малко преди ГЕРБ да обяви идеята си за промяна в конституцията, главният прокурор Сотир Цацаров внесе в парламента искане за арест и снемане на имунитета на Сидеров и Чуколов. Причината е досъдебно производство за нахлуването в НАТФИЗ на двамата народни представители в петък вечерта.

На 23 октомври Сидеров и Чуколов, придружавани от няколко души, влезли в сградата и започнали да обиждат студентите, които пробвали да се заключат в една от аудиториите. Двамата депутати нахълтали вътре с викове "Наркомани!", "Педалчета!", "Вие наркомани ли сте" и размахвали снимка, крещейки "Познавате ли този?", описват случката от прокуратурата.

Студентка пробвала да заснеме това с телефона си, но Сидеров я видял, хванал я за китките и почнал да крещи "Ти каква си, защо снимаш?". Ръцете на момичето били извити, а непознат ѝ взел телефона. Накарали я да го отключи и да изтрие кадъра на Сидеров, допълниха от прокуратурата. Срещу двамата е започнато наказателно производство за едро хулиганство, а срещу Сидеров, и за принуда. По първото обвинение могат да получат до 5 г. затвор. Заради отнетия телефон Сидеров рискува до 6 г. зад решетките.

Това е третото искане на Цацаров за сваляне на имунитета на Сидеров. Първото бе за хулиганство и удар на полицай в самолет и на летище Варна на 6 януари м.г. Делото вече тече в Софийския градски съд. Второто бе заради инцидента пред "клекшопа" на ул. "Раковски" в София, недалеч от НАТФИЗ. Тогава той проведе неуспешна "акция" срещу наркотиците и цигарите без бандерол, а компания отново му правеше Десислав Чуколов.

“Задържането под стража е необходимо преди всичко, за да бъде препятствано извършването на други общественоопасни деяния от тях при демонстрираното съзнание за безнаказаност и пълно незачитане на установения законов ред и правата на другите граждани”, мотивират се от прокуратурата.

Най-вероятно магистратите ще образуват досъдебно производство и за екшъна в изборната нощ. Тогава около 22 ч Сидеров и компания отново влязоха в театралната академия.

Размахваха снимка и питаха дали познаваме човека на нея, разказаха студенти. Мъжът от фотоса имал пререкание със Сидеров преди дни, докато националистът лепял предизборни плакати на таблото на НАТФИЗ.

Студентите бързо повикали колеги и полиция, а депутатът след дълги разговори и убеждаване на фона на скандиранията и освиркванията на студенти бе изведен от сградата, пред която се бяха събрали много хора. Униформените разделиха двете групи с кордон и започнаха да изтеглят Сидеров, когато един човек се отскубна и удари националиста с юмрук в лицето.Оказа се, че нападателят е бизнесменът Камен Попов.

На място пристигнаха вътрешният министър Румяна Бъчварова, главният секретар на МВР Георги Костов и шефът на СДВР Младен Маринов. Дойде и половинката на Сидеров - Деница Гаджева, която го целуна, преди двамата да се качат в патрулката. Те бяха откарани в Първо РУП, където

депутатът бе разпитван час и половина. След това бе закаран с линейка до "Пирогов", където му оказаха помощ още толкова време, а след това той говори с репортерите.

Случаят със Сидеров в изборната нощ е гавра спрямо българските граждани, съгласи се МВР шефът Румяна Бъчварова пред Нова тв в понеделник."“Така е записано в закона и никой не може да контролира действията на г-н Сидеров", коментира тя.

"Аз бях на мястото, той (Камен Попов - б.а.) просто избухна и нанесе ударите, а нашите служители предпазваха г-н Сидеров и успяха да го направят, защото много други хора искаха да направят същото", посочи Бъчварова.

Лидерът на "Атака": Полицията опита да ме убие

"Бях пребит от българската полиция, както разбрах, по нареждане на Борисов и Цацаров. Всъщност беше направен опит да бъда убит. Този, който ме удари, беше полицай и заради него ми правиха операция". Това каза лидерът на "Атака" Волен Сидеров, след като излезе от болница "Пирогов" в понеделник сутринта. Запитан защо говори за опит за убийство, той отговори: "2 см по-навътре щях да бъда без око".

"Бях влачен и ризата ми е скъсана, извиваха ми ръцете и ме ритаха, но аз не се оплаквам, защото разбирам, че на тези полицаи им е било наредено да го направят от Цацаров и Борисов", разказа Сидеров. На въпрос каква би била целта на подобна атака, Сидеров обясни, че е отмъщение, "защото ги разобличавам много сериозно".

"Това е злостен, отмъстителен начин да бъда премахнат физически, като, за съжаление, те използваха полицията, която напоследък се използва само за такава черна работа. Използват я или да прикрива наркотрафика, или контрабандистите, или да пази престъпниците. Полицията се превърна в една машина за репресия", заяви националистът. Той бе категоричен, че не е употребил алкохол, но каза, че не е давал кръвна проба, защото бил изморен.

Според него, нахлувайки в НАТФИЗ, той е изпълнявал своя граждански дълг. “Определям себе си като човек, който изпълнява гражданския си дълг и съм подел борба срещу дрогата. Не може някой да ми пречи. В този район около НАТФИЗ се продава трева абсолютно свободно”, твърди Сидеров.

На въпрос дали трябва да бъде поискан повторно имунитетът му, той коментира: "Това, за което говоря, е голям проблем. Имунитетът ми въобще не е пречка. Много добре знаете, че като бъде внесено искането от главния прокурор, НС ще го гласува".

Националистът Камен Попов обвинен, че е ударил Сидеров. Той не помни

46-годишният националист, рокер и бизнесмен Камен Попов е човекът, който според полицията и прокуратурата хе ударил Волен Сидеров в неделя. От удара по бузата на народния представител се стече кръв. Попов бе разпитан в СДВР в понеделник, а после разказа пред журналисти за случката:

“Както си вървях по ул. “Гурко” вечерта, и изведнъж пред мен тълпа. След две секунди се озовах на земята, след това в патрулката”, описа ситуацията Камен Попов. Той нито веднъж не каза категорично, че е ударил депутата.

“Не съм забелязал Волен Сидеров, не мога да коментирам нищо по случая”, добави Попов и поясни, че е обвинен за лека телесна повреда по хулигански подбуди и му е определена мярка за неотклонение "подписка". "Не казвам, че съм го ударил, не си спомням изобщо детайли. За две секунди се озовах в патрулката. Може би е някаква спонтанна реакция", отговори Попов на въпрос дали е посегнал да удря тълпата.

Мъжът посочи, че вече е получил няколко заплахи по фейсбук. Те били изпълнени с нецензурни думи. Само няколко часа преди да удари Сидеров, Попов е бил на гости при родителите си, с които не се бил виждал от години. “За какво ти е цялата тая работа”, попитала го жената, с която живее.

Камен Попов е бизнесмен, явявал се е на миналогодишните парламентарни избори от листата на Български народен съюз на Боян Расате в Кюстендил. Попов е и председател на Национален форум “Обединение”, група, заформила се след февруарските протести през 2013 г. Същата година участва в контрапротестите през лятото.

Участва в управлението на много фирми. Запален моторист е, членува в софийския клуб “Велика България”. Негови познати го описаха като добър и точен човек. Мъжът бил изявен лидер и водел походите на рокерите срещу незаконните цигански постройки в Гърмен. По образование Попов е филолог. Живее в столичния кв. “Обеля”. В профила си във фейсбук е отбелязал, че работи като охранител в столичен фитнес. 

Комисията по културата: Недопустимо! Сидеров не уважава обществото

Парламентарната комисия по културата и медиите остро осъжда поведението на народния представител Волен Сидеров. С безцеремонното си нахлуване в НАТФИЗ на 25 октомври 2015 г. той и придружаващите го демонстрираха погазване на правовия и обществения ред, се казва в становище на комисията, подписано от председателката ѝ Полина Карастоянова.

НАТФИЗ има мисия да служи на обществото и да му помага да намери своя баланс с помощта на културата и изкуството. Там младите хора получават знания, които ги изграждат като съвременни и отворени към света творци. Посегателството срещу храма на изкуството е посегателство не само срещу младите културни дейци, но и срещу духа и интелекта на България! Определяме поведението на Волен Сидеров като недопустимо, а действията му като явно неуважение към обществото. Обръщаме се към всички колеги народни представители да подкрепят внесеното искане на главния прокурор за снемане на имунитета на Волен Сидеров.

Вежди Рашидов: Чудовищна агресия на самозабравил се "избраник"

Министърът на културата Вежди Рашидов осъжда категорично поведението на Волен Сидеров.

В специална декларация на министерството се казва: “Безобразно е поведението на Волен Сидеров, който нападна по недопустим начин младите творци и се крие зад имунитета си на народен представител. А кой ще защити имунната система на студентите от НАТФИЗ от чудовищната и с нищо непредизвикана агресия на един самозабравил се “избраник”?! С какво право той влиза в едно висше учебно заведение и стресира младите хора? Поведението на Волен Сидеров е срам за нацията, срам за българската политика.”

“Чао, Волене”, “Офелия, иди в манастир”, “Довижданеее”, скандираха студентите от НАТФИЗ, струпали се във фоайето на академията в неделя около 22 ч. Присъствието на толкова много хора късно в неделя се обяснява с факта, че е имало представление в техния театър, както и с репетиции до късно. 

Над 1000 на протест срещу Волен

“Без имунитет!” скандираха студенти от НАТФИЗ, артисти и граждани на протест срещу нахлуването на Волен Сидеров в театралната академия. Около 1000 души се събраха около катедралата “Св. Ал. Невски” в 17,30 ч в понеделник. Минути по-късно протестът прерасна в шествие и се насочи към НАТФИЗ.

“Искаме сваляне на имунитета на Сидеров”, каза ректорът на вуза проф. Любомир Халачев. Студентите бяха подкрепени от големите имена на българския театър Марин Янев, Атанас Атанасов, Теодора Духовникова, Биляна Петринска, Тончо Токмакчиев, Камен Воденичаров, режисьора Александър Беровски, председателя на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев.

Полицаи бяха оградили сградата на парламента и ескортираха шествието. С тях на протеста бяха и Георги Костов, главен секретар на МВР, и шефът на националната полиция Христо Терзийски.

Плътен полицейски кордон обгради площад “Славейков” в близост до телевизията на “Атака” “Алфа”. Гражданите не бяха допускани да минават оттам.

Христо Мутафчиев и колегата му Валентин Ганев, малко преди да се качат на сцената на Народния театър и да играят в спектакъла на Стефан Цанев “Духът на поета”, протестираха със сценичен грим като Стефан Стамболов и Захарий Стоянов.

“Това е хулиганство и дестабилизиране на държавата. Не може един човек да предизвиква масови безредици в центъра на столицата и това да му се размине”, каза Мутафчиев, който сезира главния прокурор за действията на лидера на “Атака”. Мутафчиев се срещна и с шефката на парламента Цецка Цачева.

“Той просто не е преценил с кого си има работа. И бъдещите актьори, и ние - техните колеги и преподаватели, няма да позволим подобни ексцесии”, зарече се Мутафчиев.

“Преподавателите и студентите от НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” са възмутени от наглото поведение на народните представители г-н Волен Сидеров и г-н Десислав Чуколов в сградата на академията. Действията им са груби, недостойни за статута на народните представители, без прецедент в историята на академията през последните 25 г.”, написа до Цецка Цачева ректорът на НАТФИЗ проф. Любомир Халачев.