Финансови загуби в болница "Света Анна" заради спешното отделение

Животът

27-10-2015, 09:51

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Прегледът на един пациент може да стигне до 160 лева, а болницата получава около 15 лева

Дупка от близо два милиона лева в бюджета на Многопрофилната болница "Света Анна" във Варна. Според ръководството на лечебното заведение харчовете са заради дейността на Спешния център. През него за миналата година са минали близо 65 хиляди пациенти, информира БНТ.

Спешната помощ е безплатна, но косумативите и лекарският труд имат цена, която държавата трябва да плати. В Спешното отделение на болница "Света Анна" във Варна помагат над хиляди пациенти, което води до постоянни финансови загуби.

Данните за работните заплати за 2014 година на персонала на отделението по спешна медицина, сумата, която болницата е заплатила е 917 113 лева. Субсидията за оказване на спешна медицинска помощ от Министерството на здравеопазването за същия период е 751 292 лева, коментира д-р Гален Шиваров, изпълнителен директор на МБАЛ "Света Анна", пред БНТ.

Всеки месец държавната субсидията е една и съща и не стига дори за заплати на лекарите, медицинските сестри и санитарите. Прегледът на един пациент може да стигне до 160 лева, а болницата получава около 15 лева. Най-много здравното заведение губи от пациенти, които не са социално слаби, но са неосигурени.

Друг проблем за Спешния център на болницата е недостигът на лекари и медицински сестри.

Спешно отделение всяка година има хроничен дефицит, защото тези кадри могат да останат в болницата, но най-често търсят реализация в чужбина или в други градове, заяви д-р Калоян Бакалов, началник на Спешния център в МБАЛ "Света Анна".

През първите девет месеца на тази година болницата е повишила приходите си. Вместо за увеличение на заплатите, 200 хиляди лева са отишли за покриване на част от просрочените плащания.