500 лева глоба заради скъсана бюлетина

Животът

27-10-2015, 10:22

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Проблемната ситуация възникнала след като членове на СИК нанесли данните от личната му карта първо в протокол за референдума

500 лева глоба ще плаща 57-годишен мъж за проява на дребно хулиганство в избирателна секция. Около 16 часа, в в училище "Васил Априлов", Д. Маринов демонстративно скъсал и хвърлил на земята бюлетина.

Проблемната ситуация възникнала след като членове на СИК нанесли данните от личната му карта първо в протокол за участие в националния референдум и му предоставили бюлетина за този вот. Мъжът категорично не желаел да участва в това гласуване, реагирал невъздържано и на висок глас започнал да отправя негативни реплики по отношение организацията на изборите, държавата и нейната администрация, като унищожил и смачкал с ръка предоставената му бюлетина. Постъпката му предизвикала смут в залата, където освен членовете на СИК и множество застъпници, имало и граждани в процедура на гласуване. На входа на помещението се натрупала опашка и председателят на комисията потърсил съдействие от дежурния полицай, който извел Маринов без да е упражнил правото си на вот.

Съдебният състав отчете липса на критичност у нарушителя към поведението му на публично място, както към момента на деянието, така и при обясненията му в съдебна зала. Районният съд прие, че е налице основание за налагане на административното наказание. Непристойната проява е нарушение по смисъла на Указа за борба с дребното хулиганство и се наказва с глоба в размер от 100 до 500 лева или със задържане в структурно звено на МВР за срок до 15 денонощия.

Решението на съда подлежи на обжалване в 24-часов срок, като в случай на жалба производството пред ВОС е насрочено за 30 октомври от 13 часа.