В Европа трескаво се въоръжават заради бежанците

Парите

29-10-2015, 08:27

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В оръжейните магазини в Австрия пушките се изкупуват като топъл хляб

В Австрия жителите трескаво изкупуват стоката в местните оръжейни магазини, за да могат в случай на необходимост да защитят семействата си от възможни нападения на мюсюлмани бежанци, съобщи порталът WND. В последните месеци страната бе залята от невиждан поток от бежанци заради политиката на „отворени граници” най-вече на канцлера на Гермения Ангела Меркел. Според някои оценки броят на бежанците от Близкия изток и Северна Африка може да достигне един милион души само в Германия.

Ако в Германия, Великобритания, Дания и Холандия закупуването на оръжие от обикновените граждани е достатъчно добре ограничено, то законите в Австрия не са толкова сурови. Ако се вярва на репортаж на телевизия „Чех ТВ”, цитираща „Тиролер Тагесцайтунг” в оръжейните магазини в Австрия пушките се изкупуват като топъл хляб.
Повечето от новите собственици на оръжие са жени, които без него нямат много шансове да окажат съпротива при нападение. Гражданите, които по някаква причина не могат да си купят пушка, се задоволяват със спрейове с лютив газ. Продавач от местен оръжеен магазин е разказал, че тази тенденция се наблюдава през последните три седмици.
Преди бежанската вълна интересът към оръжието в Европа е бил само от страна на ловци и спортисти, докато сега това се на съвсем редови хора, желаещи да могат да се защитят при нужда. Експертите обаче припомнят, че оръжието няма да реши проблемите, породени от бежанската вълна, а само ще ги задълбочи и ще увеличи броя на конфликтите.
Съвсем наскора стана известно, че Австрия ще изгради "технически пречки" на границата си със Словения, за да контролира потока на хиляди имигранти, преминаващи ежедневно на австрийска територия, заяви вътрешният министър Йохана Микъл-Лайтнер във вторник.

Над 680 хил. лица, търсещи убежище, които бягат от войната и лишенията в Близкия изток, Африка и Азия, са пристигнали в Европа тази година, като Словения и Австрия в момента понасят тежестта на мигрантския прилив по коридора през Западните Балкани. "Целта е да се осигури организирано, контролирано влизане в страната ни, а не да се затваря границата. През последните седмици групи мигранти се държаха нетърпеливо и агресивно и трябва да се вземат всички предпазни мерки", заяви Лайтнер пред местни медии. Министърът, която е член на консервативната Австрийска народна партия, управляваща заедно със социалдемократите, заяви, че е необходимо да се вземат "строги, трайни мерки" заради риска от сблъсъци в групите от мигранти и бежанци, които обикновено чакат с часове на студа, за да преминат австрийско-словенската граница. Миналата седмица вътрешният министър бе разкритикувана в Австрия заради призива си да се построи "крепостта Европа". От 17 октомври през Словения са преминали транзитно близо 90 000 мигранти.

Междувременно германското правителство обвини Австрия в сряда, че принуждава бежанците да преминават границата през нощта, и заяви, че очаква от Виена да предприеме мерки за спирането на подобни практики.
В същото време продължава и потока на мигранти през Средиземно море. Най-малко 10 души, сред които седем деца загинаха при потъването на дървено корабче на мигранти край бреговете на гръцкия остров Лесбос, съобщиха властите на страната.

Първоначалните данни сочеха седем загинали, сред които пет деца, но по-късно бяха открити телата на още трима удавени - две деца и една жена. Съобщава се, че са спасени 241 души, които са с тежка хипотермия заради времето, прекарано в студените води на морето.

Гръцки патрулни кораби и хеликоптер, както и рибарски съдове и жители на острова с джетове се включиха в спасителните операции, които бяха затруднени заради тъмнината и силния вятър. Според местни медии в болница се откарани деца в критично състояние. Полицията съобщава, че не е ясно колко точно са пътували на кораба и колко хора още може да са се оказали във водата. Общо 39 стана броят на мигрантите, които са намерили този месец смъртта си във водите на Гърция, опитвайки се да достигнат сушата.

От началото на годината 560 000 мигранти и бежанци от Сирия, са пристигнали в Гърция по вода, а достигналите Европа през Средиземно море са около 700 000, съобщават от Междунардната служба по миграциите. Повече от 3200 души са загинали при тези пътувания през морето, като повечето от тях са деца.