Днес е Денят на народните будители

Животът

01-11-2015, 09:18

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

По време на комунистическия режим празникът е отменен официално по политически съображения

Днес - 1 ноември - е Денят на народните будители. Това е празникът, на който се отдава почит на просветителите, книжовниците и революционерите, които са изградили и съхранили духовните ценности и националното самосъзнание на българите - хора като Йоасаф Бдински, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, поп Пейо, Матей Граматик, Св. Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги С. Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и още стотици радетели за народна свяст и българско самосъзнание.
 
За първи път Денят на народните будители се чества в Пловдив през 1909 г. По време на комунистическия режим празникът е отменен официално по политически съображения, но традицията на почитането му остава жива. След това дълго прекъсване, през 1992 г. отново започва отбелязването му.

С военен ритуал и полагане на венци на паметника на Паисий Хилендаски на Алеята на Възраждането в Морската градина, Варна ще почете Деня на народните будители. Предвиден е и благодарствен молебен. Честванията започват точно в 11 часа пред паметника.