На финала само двама подписаха жалбата за касиране на изборите

В нея се настоява решенията на ОИК Варна за избор на кмет и разпределението на мандатите в Общинския съвет да бъдат обявени за недействителни

Двама от кандидатите за кмет на Варна на отминалите избори, които загубиха битката, подписаха общата жалба за касиране резултатите от вота. Въпреки заявката на другите двама – Чавдар Трифонов, издигнат от МК "Реформатори и патриоти – Решението за Варна" и Миглена Темелкова, кандидат на ПП "АБВ", на финала подписи положиха Анелия Клисарова, независим кандидат за кмет, издигната от Инициативен комитет и подкрепена от БСП и "Екогласност" и Данаил Папазов, кандидат за кмет от МК "Живот за Варна" (подкрепена от партия "Българска нова демокрация", Единната народна партия, партия "Нова алтернатива" и Българската социалдемократическа партия).

Късно снощи Трифонов и Темелкова се отказаха от първоначалните си заявки да сезират съда за нередности при преброяването и отчитането на гласовете от местния вот на 25 октомври. Причините за отказа да подпишат жалбата и да не участват в пресконференция, съгласувана предварително с тях и насрочена за 10,00 ч. днес, за сега не са официално обявени.

Жалбата, която беше внесена тази сутрин до Административен съд – Варна, подписа Николай Недков, кандидат за общински съветник от листата на "Реформатори и патриоти - Решението за Варна". В нея се настоява решенията на ОИК Варна за избор на кмет и разпределението на мандатите в Общинския съвет да бъдат обявени за недействителни, както и за спиране на изпълнението им.

В нея се твърди, че има нарушения, които са допуснати при организацията, преброяването и отчитането на вота. Според записаното в обединената жалба корекции и добавки водят до съществена промяна в изборния резултат.