Разпоредиха спешно укрепване на опасна сграда в центъра

Мисия Варна

03-11-2015, 17:17

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Милена Стефанова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Реставрират старите сгради във Варна с европари

Според един от собствениците къщата не крие рискове

Стара сграда в центъра на Варна да бъде спешно укрепена заради лошото й техническо и конструктивно състояние. Такива указания е отправил главният архитект на общината Виктор Бузев до собствениците на двуетажна къща, находяща се на ул. "Одрин", представляваща архитектурно-строителна недвижима културна ценност. В сградата е извършена проверка от представител на общинската администрация и служител на Инспектората за опазване на културното наследство към Министерството на културата, по време на която е констатирано, че къщата крие сериозни рискове за живущите.

По тухлените зидове на сградата, която е с дървена скелетна конструкция, се наблюдават пукнатини, които застрашават носещите греди. Процепи има и във вътрешността на къщата – по стените и таваните, а в подовата конструкция са налице провиснали участъци с отслабена здравина, са констатирали експертите, спред които сградата се намира в особено застрашително състояние от конструктивна гледна точка. Мазилката, както и значителна част от корнизите липсват или са със заличен релеф, компрометирана е и част от дървената дограма. Наскоро е била подменена само част от покривната дървена конструкция.

Да се извърши незабавна цялостна конструктивна експертиза, а до изготвянето й живущите да се евакуират, са препоръчали експертите. Те указват достъпът до сградата да е само във връзка с проучвателни и проектантски действия в присъствието на компетентно лице.

Към момента в сградата на ул. "Одрин" живее постоянно само един от петимата собственици, установи проверка на Varnautre.bg. Според възрастния варненец обаче къщата, която по думите му е строена 1909 г., не е опасна и не крие рискове. Живея тук от много години, заяви мъжът, а малко по-късно добави, че е пенсионер и дори няма възможност да събере средства за боядисване. Пада само мазилка, заяви варненецът, чиито близки живеят в друг район на града. Според пенсионера, който не пожела да се представи, към имота има инвеститорски интерес. Мъжът информира и че останалите собственици също живеели в други района на града.