Акция "Зима“ – препоръки към велосипедистите

Животът

04-11-2015, 16:31

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Тази седмица вниманието на пътните полицаи е насочено приоритетно към спазване на законовите изисквания от страна на велосипедистите и на водачите на превозни средства с животинска тяга

На 1 ноември, за поредна година, в цялата страна стартира традиционната акция "Зима", която има за цел да изостри вниманието на водачи и пешеходци, участващи в движението по пътищата на България през зимния сезон, към тяхното безопасно поведение и шофиране, както и към толерантността има на пътя.

От полицията припомнят, че тази година акцията ще се проведе на три етапа, като всеки от тях е посветен на различна група участници в движението и в рамките на всеки един етап има обявен тематично специален ден без жертви на пътя.

Тази седмица вниманието на пътните полицаи е насочено приоритетно към спазване на законовите изисквания от страна на велосипедистите и на водачите на превозни средства с животинска тяга. А петък (6 ноември) е определен като Ден без жертви велосипедисти.Важно е да знаем няколко основни правила и да не забравяме някои особености при използването на тези пътни превозни средства.

Служителите в сектор "Пътна полиция" при ОДМВР – Варна съветват:

- Велосипедите и другите двуколесни пътни превозни средства са рискови за управление при зимни условия. Хлъзгавите и заледени пътни настилки са предпоставка за настъпване на пътни инциденти, често с фатални последици.

- Помнете, ако въпреки това сте решили да се придвижвате с велосипед през зимата, че сте длъжни да използвате светлоотразителна жилетка, когато сте извън населено място, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост. Важно е да сте видими отдалеч.

- Не забравяйте, че велосипедите трябва да имат изправни спирачки, звънец, устройство за излъчване на бяла или жълта светлина отпред и червен светлоотразител отзад, както и бели или жълти светлоотразители (или елементи) отстрани на колелата.

Препоръчително е при зимни условия да не се използват велосипеди или други двуколесни превозни средства.

- По отношение на ППС с животинска тяга можем да обобщим, че най-често пътнотранспортните произшествия настъпват заради липсата на светлоотразители, не са редки случаите на пътни инциденти поради неправилното им движение на пътя и неправилния превоз на пътниците в тях.

- Помнете, че всяко пътно превозно средство с животинска тяга трябва да има два бели или жълти светлоотразителя отпред, два червени светлоотразителя отзад, а при движение през нощта и при намалена видимост – отзад вляво светещо тяло, излъчващо бяла или жълта добре различима светлина. Светлоотразителите трябва да са разположени симетрично от двете страни на превозното средство.

- Препоръчително е да оборудвате пътните превозни средства с животинска тяга с необходимите задължителни светлоотразители, за да са видими за останалите участници в движението.