За първи път наш кораб участва в учение в Атлантическия океан

Животът

05-11-2015, 10:47

Снимка:

navy.mod.bg

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

От 21 октомври започнаха действията на море на тактическата група, в чийто състав освен фрегата "Дръзки" плават и фрегати от ВМС на Италия, Турция, две фрегати от ВМС на Германия

"Trident Juncture’15" е най-мащабното учение на Алианса за демонстриране на способности от 2002 г. до сега. За първи път кораб от Военноморските сили на Република България участва в него. То има за цел да провери способностите на силите на НАТО и неговите партньори за отговор на кризи.

В него участват и представители на Сухопътни войски, Военновъздушни сили и Военноморски сили от страните членки на НАТО, партньорски нации и международни организации. Над 36 000 участници от повече от 30 съюзнически и партньорски държави провеждат учението на територията на Италия, Португалия, Испания, Канада, Норвегия, Германия, Белгия и Холандия, както и в райони на Средиземно море и Атлантическия океан.

От 21 октомври започнаха действията на море на тактическата група, в чийто състав освен фрегата "Дръзки" плават и фрегати от ВМС на Италия, Турция, две фрегати от ВМС на Германия.

В сложна метеорологична обстановка, под командването на флагманския кораб на Втората постоянна корабна група на НАТО SNMG 2 – фрегата "Хамбург" от ВМС на Германия, се изпълниха задачи по съвместно маневриране, отразяване на атаките на подводен, надводен и въздушен противник, както и конвоиране на търговски кораб. Тези съвместни действия имат за цел да се постигне оперативно сглобяване на корабната група на море.

На 25 октомври, в продължаващата сложна метеорологична обстановка се проведоха две основни мероприятия с фактически действия от екипажа на фрегата "Дръзки". Първо беше отработено приемане и предаване на течни товари на ход. След това групата за проверка на кораби от състава на екипажа на фрегатата отработи разписанието по качване, осигуряване на периметъра и претърсване на кораб-нарушител.

Кулминацията на този етап беше на 29 октомври, когато се проведе сложно тактическо маневриране на всички корабни групи и въздушно заснемане по време на изпълнение на тактически задачи.

На 1 ноември корабната група премина пролива Гибралтар и се насочи за заемане на следващия район за провеждане на учението в източната част на Атлантическия океан. Учението продължава до 6 ноември.