Винетките поскъпват драстично

Парите

12-11-2015, 08:31

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

В бюджет 2016 няма поскъпване на винетки

От януари годишният стикер за леките коли става 97 лв. вместо сегашните 67 лв.

Правителството взе вчера решение за драстично увеличение от 2016 г. на цените на винетките за всички превозни средства. Това стана въпреки многократните обещания, че ще поскъпнат само таксите за товарните автомобили и за автобусите. Ръстът на цената на годишните стикери за леките автомобили е близо 45%. При различните видове товарни автомобили оскъпяването достига до 55%. Това веднага стана повод да се прогнозират фалити на по-дребните превозвачи, сериозно поскъпване на междуградските пътувания с автобус и на стоки от първа необходимост.

От януари годишният стикер за леките коли става 97 лв. вместо сегашните 67 лв. Месечната винетка за леките автомобили вече ще е 30 лв. при 25 лв. досега, а седмичната - 15 лв. при 10 лв. в момента. За автобусите, отговарящи на стандарта Евро I и II, годишната винетка става 1743 лв. вместо досегашните 1300 лв. За пътните превозни средства с по-висок евростандарт винетката се увеличава от 1000 на 1340 лв. 

Увеличението на винетките нормативно става с промяна на тарифата за таксите, събирани от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), която се гласува от правителството. Затова формално не е правено обществено обсъждане, както е при промени в нормативни документи като наредби, постановления и закони. Но според юристи новите винетни такси могат да бъдат оспорвани в съда от заинтересованите. Още повече че няма финансов анализ как точно са били определени. На въпрос на "Сега" вчера от пътната агенция обясниха, че са се съобразили с анализ на Световната банка, която бе наета за консултант за промяна на системата за събиране на пътните такси. В разпространения вчера документ на банката обаче се говори за варианти за електронните винетки и за тол таксите и не се споменава защо трябва да се повишават винетките.

Един от мотивите, изтъкнати от регионалния министър Лиляна Павлова за драстичното увеличаване на цените, е фактът, че от 2008 г. цената на винетките не е променяна. За тези години обаче средната работна заплата се била увеличила с 60%, а минималната - със 73%. В същото време била нараснала нуждата от средства за поддръжка на пътната инфраструктура, особено след пускането на новите близо 300 километра магистрали. Според Павлова нетните годишни приходи от винетки са около 180 млн. лв., а за да се подобри трайно пътната мрежа, са нужни минимум 600 млн. лв. годишно. С новите цени се очаква в бюджета да влязат още 73 млн. лв. Преди време шефът на пътната агенция Лазар Лазаров изчисли, че за поддръжката на пътищата в отлично състояние всяка година са нужни поне 1 млрд. лв.

"Надяваме се, че около 250 млн. лв. ще можем да инвестираме в текущи ремонти, поддържане и почистване на пътищата. Тези средства обаче също са недостатъчни", обясни Павлова. Тя аргументира ценообразуването на новите винетки за тежките камиони с европейска директива, според която максималната стойност на дневната винетка е 21 лв. Затова тя е била увеличена с един лев и след това тези пропорции са приложени при цените на седмичните, месечните и годишните стикери. 

"Който ползва, той трябва и да плаща за това. Така че аргументът - нужни са ни повече пари за поддръжка на пътя, е най-логичният", обясни Лиляна Павлова. Тя посочи, че в момента има 4 млн. автомобила, които се движат по пътищата, растат и транзитният, и вътрешният трафик. Това създава предпоставка за по-голямо натоварване на пътищата. 

"Анализите за цената на винетния стикер включват основно разходите, които са необходими за поддържане на пътната мрежа във вид, в който тя да отговаря на техническите спецификации и на изискванията на пътуващите по тях", коментира и шефът на пътната агенция Лазар Лазаров. Изчисленията са били направени на базата на нужните средства за ремонт на пътищата. На всеки 10 години трябва да се прави превантивен ремонт на пътната настилка. Такива са изискванията и в други държави. При нас се оказа, че експлоатационният период варира между 25 и 30 години, което довежда до лошо състояние на пътната настилка. При определянето на новата цена били използвани и данните за средната и минималната работна заплата. Те обаче са били по-скоро в полза на намаляване на цената на винетката. Експертите на Световната банка предложили годишна цена на стикера от близо 150 лв. Почти същите били и изчисленията на българските експерти, но е била избрана по-ниската цена от 97 лв., тъй като били отчетени социалният ефект и доходите на населението. 

Парадоксът е, че не е ясно дали приходите от новата винетна такса наистина ще отидат за пътища. По закон всички пътни такси се събират в държавната хазна, след което евентуално се разпределят в бюджета на пътната агенция. Както в. "Сега" писа, в сегашния проект на бюджета за 2016 г. не е предвидено увеличение на бюджета на АПИ над обичайните 220 млн. лева. Иначе според Закона за пътищата всички приходи от винетки задължително се влагат отново в поддръжка на шосета.

Ефектът от увеличението на приходите при транзитния трафик също е съмнителен и ще е по-скоро негативен. Това стана ясно от думите на Мирослав Столарски от Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт и собственик на една от големите транспортни фирми у нас. "Увеличението на таксите с такива огромни проценти убива бизнеса. Не е ясно и как го сметнаха. Толкова им трябва в бюджета - с толкова вдигаме. По отношение на билетите за междуградските автобуси ще има увеличение. Предстои да се съберем с колегите от бранша и да решим с колко ще поскъпнат", заяви още Столарски. Скъпите винетки ще ударят родния бизнес, който ще търси работа в други европейски държави. И в момента няма работа за товарните автомобили у нас, допълни той.