Париж потъна в кръв - шест атентата взеха над 150 жертви

Крими

14-11-2015, 08:13

Снимка:

в. Сега

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

"Ислямска държава" е поела отговорността за кървавите атаки

Над 150 души са загинали  още стотици са ранени след няколко атентата тази нощ в Париж. Над 200 са ранените по непотвърден информация. Осем от нападателите са убити, седем от тях са били камикадзе, съобщи френската прокуратура.

Президентът Оланд обяви извънредно положение и затваряне на границите. В тв обръщение той съобщи, че армията излиза по улиците на Париж.

Досега са потвърдени шест атаки - терористи са взели заложници в зала "Батакльо", където е имало концерт на американската група Eagles of Death Metal с викове: "Това ви е за Сирия!". Терористите са били облечени в черно и са започнали да стрелят безразборно с автомати по публиката. Към 1 часа местно време полицията атакува залата. Убити са двама терористи. Загинали са четирима полицаи.

"Отначало смятахме, че изстрелите са част от представлението. Но бързо разбрахме, че не е така. Те започнаха да стрелят в тълпата. Беше касапница. Навсякъде имаше кръв, навсякъде имаше убити. Аз видях двама мъже с автомати. Те стреляха от балкона по хората долу. Всички залегнаха на земята. Аз - също. Върху мен имаше друг мъж. Не знам колко време лежахме така", разказва Марк Куприс пред "Гардиън".

Жулиен Пиърс, журналист от радио Europe 1, каза, че нападателите не са си направили труда да си покрият лицата. Той разказа, че нападателите спокойно са презареждали автоматите, след като са ги изпразвали в тълпата. Това се е случило "поне три пъти". "Те определено знаеха какво правят. И бяха много млади", допълни той.

11 души са убити в ресторант Le Carillon. Според френската преса, двама души влезнали в ресторанта и открили стрелба с автомат "Калашников" по хора, вечерящи в ресторанта с викове "Аллах Акбар". Изстреляни са поне 100 куршума.

Свидетел, живеещ наблизо, разказва: "Излязох до магазина, късно в петък вечерта, и тогава видях ужаса. Безжизнени трупове по асфалта, а хората хвърляха чаршафи от прозорците си, за да може с тях да се покрият телата на жертвите. Войната е пред дома ми. Успях да се прибера вкъщи и съм се барикадирал".

Стрелба е имало в камбоджански ресторант, пред бар La Belle Equipe и няколко експлозии край националния стадион, където по това време е имало приятелска среща между Германия и Франция. На стадиона е бил и президентът Франсоа Оланд. Край "Стад дьо Франс", домакин на футболната среща Франция - Германия, пък избухнаха 2 експлозии. Взривовете са станали в бар близо до игрището. Експлозиите са се чули в 22:17 и 22:19 часа българско време.

Президентът Франсоа Оланд е бил евакуиран от стадиона, съобщиха местни медии. Има данни и за стрелба на булевард "Волтер", отново в центъра на Париж. Има сигнали и за стрелба в мол.

"Ислямска държава" е поела отговорността за кървавите атаки, съобщи италианската телевизия Sky Tg24. Тя цитира изявление на ИД, в което се казва: "Това е отмъщение за Сирия. Това е 11 септември за Франция".
Официално потвърждение на информацията на италианската медия засега няма.