Свидетели: Членове на СИК криеха броенето на бюлетини

Животът

16-11-2015, 13:11

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

18 жалби срещу изборните резултати във Варна

Според прокуратурата жалбите срещу избора на кмет на Варна са неоснователни

Членове на секционна избирателна комисия са се опитвали да скрият броенето на бюлетини за местните избори от застъпници. Това твърди неуспелият кандидат за общински съветник от листата на коалиция "Живот за Варна" Лъчезар Алексиев, който бе призован като свидетел по делото срещу избора на кмет на Варна. Алексиев станал свидетел на нередността в секция в читалище в кв. "Левски", където по думите му 7-8 членове на СИК броели бюлетините, без да ги показват на застъпниците. Когато направил забележка, му казали да не се меси, разказа пред съда Алексиев. Един от членовете на секционната комисия пък му заявил, че "ще извика едни хора, които да го оправят". Такива обаче така и не се появили. Като се прибрижил към броящите пък един от членовете на СИК застанал пред него, закривайки видимостта му.

По-късно през изборния ден Алексиев бил инфоркмиран, че наблюдатели са били изкарани от секция в ОУ "Н. Й. Вапцаров" преди да започне броенето. Кандидатът за съветник отишъл до секцията, но не бил допуснат. В същото време застъпници на коалицията "Живот за Варна", които били вътре, изпратили снимки, на които се вижда как членове на СИК броят бюлетини, легнали на земята, закривайки ги с телата си.

За ръчно изписан протокол разказа пък друг неуспял кандидат за съветник от "Живот за Варна" – Светослав Трайков. Обяснението, което получил, било, че нямало тонер и хартия. Трайков забелязал и че в почти всички копия на протоколите, които започнали на носят застъпници на коалицията за паралелно преброяване, имало пропуски – липсващо число, печат или подпис на член на СИК.

Опит за манипулация е бил направен в секция в СОУ "Найден Геров", твърди Орлин Михов, който е бил застъпник на БСП. Той се усъмнил, след като забелязал, че върху нещо като предварителен протокол бил изписан номер за кандидат 33, какъвто всъщност няма. Едва след като обърнал внимание на член на СИК, последният заявил, че се объркал и поправил номера на 39 (б. а. – на кандидата за кмет проф. Анелия Клисарова), преправяйки втората тройка.

Сигнали за предварително отделени от кочана бюлетини с положен първи печат е получил застъпникът на коалицията "Кирил Йорданов - Кметът на Варна" и бивш служител на общината Димитър Митов, който също бе разпитан по делото. Той уточни, че сигналът бил за секция в СОУ "Найден Геров", където след подаден сигнал в Общинската избирателна комисия (ОИК) дошла дама, представила се за член на комисията, но отказала да се намеси с думите да не я занимават с глупости. Митов също е получил сигнали от застъпници, че не са били допускани на броенето на бюлетини.

Като неоснователни определи жалбите срещу решението на ОИК за избор на кмет на Варна прокурорът по делото Силвиян Иванов. По думите му в хода на делото така и не са се събрали достатъчно доказателства за нарушения, които по някакъв начин да поставят под съмнение изборния резултат. Дори и да има поправки в протоколите, те едва ли биха оказали съществено влияние върху резултата, допълни магистратът. Съдът ще се произнесе по делото след като двете страни представят писмени бележки.